Bivši sudanski predsjednik optužen za korupciju

Bivši sudanski predsjednik Omar al Bašir optužen je u nedjelju za kaznena djela povezana s korupcijom, u prvom pojavljivanju u javnosti nakon što je svrgnut s vlasti u travnju.

Noseći tradicionalnu bijelu haljinu i turban, odvezli su ga u tužiteljstvo u Kartumu, rekli su svjedoci za Reuters.

Izgledom gotovo jednak kao i u vrijeme dok je bio na vlasti, 75-godišnji Bašir je žustro izašao iz vozila i krenuo prema zgradi, a  pritom se smješkao i razgovarao sa stražarima. Nekoliko minuta poslije izašao je mrkog izraza lica nakon što su tužitelji pročitali optužbe s kojima se suočava.

“Tužiteljstvo ga je optužilo za posjedovanje strane valute, prihvaćanje darova u neslužbene svrhe”, rekao je novinarima tužitelj Alaa al-Din Abdallah.

Bašir je mogao odgovoriti na optužbe, dodao je tužitelj. Njegovi odvjetnici nisu htjeli odgovarati na novinarska pitanja.

Vojska je svrgnula i uhitila Bašira 11. travnja nakon četveromjesečnih uličnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vladavine i zadržala ga u zatvoru na sjeveru Kartuma.

Protiv Bašira je Međunarodni kazneni sud (ICC) podignuo optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog rata u sudanskoj pokrajini Darfuru. Međutim, pošto je vojska svrgnula Bašira odbacila je mogućnost da će ga izručiti ICC-u te je rekla da će mu se suditi u Sudanu.

Komentiraj