FaH

BIVŠI ŠEF MI6: Izlazak iz EU-a učinio bi Veliku Britaniju sigurnijom

Velika Britanija mogla bi biti sigurnija zemlja ako glasa za izlazak iz EU-a jer će imati veću kontrolu nad imigracijom, rekao je bivši šef britanske obavještajne službe MI6 Richard Dearlove.

Njegovi komentari, objavljeni samo dva dana nakon napada u Bruxellesu, suprotni su stavu premijera Davida Camerona koji je tvrdio da će u sve nestabilnijem svijetu Velika Britanija biti slabija i nesigurnija ako izađe iz EU-a.

Dearlove, ravnatelj tajne obavještajne službe od 1999. do 2004., rekao je da bi napuštanje EU-a moglo malo naštetiti britanskoj nacionalnoj sigurnosti te da bi moglo biti korisno u sigurnosnom smislu.

“Bili vi entuzijastični Europljanin ili ne, istina o Brexitu iz perspektive nacionalne sigurnosti jest da bi cijena za Veliku Britaniju bila niska”, napisao je Dearlove u časopisu Prospect.

“Brexit bi donio dvije potencijalno važne sigurnosne koristi: mogućnost odbacivanja europske konvencije o ljudskim pravima… i još važnije, veću kontrola nad imigracijom iz EU-a”.

Napadi u Bruxellesu potaknuli su debatu u Velikoj Britaniji o tome treba li ostati u EU-a, s argumentima za izlazak uz tvrdnje da politika otvorenih granica  dopušta da se događaju ubojstva.

Dearlove je rekao da će SAD biti protiv izlaska Britanije iz EU-a, ali da će se s vremenom odnosi s Washingtonom popraviti.

Komentiraj