Bivši dekan Geodetskog fakulteta izlazi iz istražnog zatvora, u međuvremenu dobio i otkaz

Autor:

26.04.2023., Zagreb - Zgrada  Geodetskog fakulteta u Zagrebu, Kaciceva 26.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bivši dekan zagrebačkog Geodetskog fakulteta Almin Đapo u srijedu izlazi iz istražnog zatvora u kojem je bio od studenoga prošle godine na zahtjev europskog tužiteljstva koje istražuje navodne nezakonitosti europskim novcem.

Ured europskoj javnog tužitelja istragu je pokrenuo protiv ukupno 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

Uz Đape je u studenome pritvoren i profesor Geodetskog fakulteta Boško Pribičević koji ostaje u istražnom zatvoru.

Đapo i Pribičević u međuvremenu dobili otkaz

Portal Telegram u srijedu je objavio da su Đapo i Pribičević u međuvremenu dobili otkaz. Dekan Geodetskog fakulteta Mladen Zrinjski za Telegram je potvrdio odluke o redovitom otkazu ugovora o radu profesora Đape i Pribičevića koji se na fakultet više ne trebaju vraćati jer su oslobođeni obveze rada do kraja otkaznog roka

Europsko tužiteljstvo je nakon pokretanja istrage izvijestilo da osumnjičene među kojima su i dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, terete za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Tužiteljstvo sumnja da su dekan i profesor, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Tužiteljstvo sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrale određene tvrtke, obrti i odvjetnički uredi čije su odgovorene osobe dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, osobno ili plaćanjem radova na njihovim posjedima.

Brodicu za projekt iznajmljivali turistima

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima nisu pružane nikakve usluge, a neke su bile preplaćene ili organizirane tako da ih dobiju točno određene tvrtke, obrti ili odvjetnički uredi.

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, a sve u cilju da se odaberu oni kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su plaćali nevjerodostojne račune za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor europskim novcem nabavili terenska vozila koja nisu korištene za potrebe projekta, već za njihove privatne svrhe. Pritom, izvijestio je ranije portal Telegram, vozila nisu bila označena nužnim oznakama EU financiranja, a pojavile su se tek nakon portalovog otkrića.

Istražitelji sumnjaju da su EU novcem financirali i kupnju motorne brodice koju su iznajmljivali za nautički turizam, ali i da su prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena i to u najmanje 317 navrata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.