EPPO potvrdio: Evo detalja o jutrošnjim uhićenjima na Geodetskom fakultetu. Šteta “teška” 2 milijuna eura

Autor:

26.04.2023., Zagreb - Zgrada  Geodetskog fakulteta u Zagrebu, Kaciceva 26.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) potvrdio je da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su među uhićenima “dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca”. Ranije se neslužbeno doznalo da su uhićeni bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević.

EPPO: Manipulirali u 28 postupaka javne nabave

EPPO navodi kako je do uhićenja došlo nakon istražnih radnji provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom financijske istrage Porezne uprave i Nacionalnim policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Pnuskok), koje su uključivale pretrage na sveučilištu 29. lipnja ove godine.

Tužiteljstvo precizira kako postoji sumnja da su dekan i profesor na Geodetskom fakultetu, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Dekan i profesor su, prema sumnjama tužiteljstva, postupke javnih nabava organizirali na način da su zlouporabili sredstva projekata i koristili ih za vlastitu korist, pribavivši time sebi i drugima nepripadnu imovinsku korist.

Tako postoji sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrala određena trgovačka društva, obrti i odvjetnički uredi. U zamjenu za odabir tih društava, odgovorene osobe tvrtki, obrta i odvjetničkih ureda su dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, bilo osobno ili plaćanjem radova izvedenih na njihovim privatnim posjedima.

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima ta društva nisu pružala nikakve usluge, u nekim slučajevima usluge su preplaćene, a u nekim su slučajevima javne nabave organizirane na način da ih dobiju točno određena trgovačka društva, obrti ili odvjetnički uredi.

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, a sve u cilju da se odaberu ponude društava kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio tako isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su plaćali nevjerodostojne račune za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor proveli i postupke nabave za kupnju vozila, čija nabava je također financirana EU sredstvima, a koja vozila nisu korištene za potrebe projekta, već ih je drugoosumnjičeni profesor koristio za svoje privatne potrebe te za privatne potrebe jednog drugog zaposlenika Geodetskog fakulteta.

Iz EU fondova nabavili luksuzne automobile i jahtu koju su iznajmljivali

Mediji su ranije izvijestili da Boško Pribičević s fakultetske Katedre za hidrografiju privatno vozi luksuzni terenac land rover discovery sport, nabavljen europskim novcem u sklopu istraživačkog projekta. Nadodali su kako je nabavljen i terenac ford ranger koji je, također privatno, vozio stručni suradnik Fakulteta Robert Rodbinić te da su oba vozila sa striktnim specifikacijama nabavljena za 624.500 kuna u sklopu EU projekta za smanjenje rizika od prirodnih katastrofa.

Pritom, izvijestio je ranije portal Telegram, vozila nisu bila označena nužnim oznakama EU financiranja, a pojavile su se tek nakon portalovog otkrića.

Isto tako postoji sumnja da su EU sredstvima financirali i kupnju motorne brodice, koja nije korištena za svrhe projekta, nego je iznajmljivana u sklopu djelatnosti nautičkog turizma.

EU projekt HIDROLAB

Prema pisanju Telegrama, Geodetski fakultet je u sklopu EU projekta HIDROLAB, kreiranom za hidrografska istraživanja podmorja, nabavio jahtu Mirakul 30. Fakultet je plovilo vrijedno 598.750 kuna, navodi portal, pravdao potrebom za istraživački rad, a kasnije je otkriveno da se jahta oglašavala za privatna krstarenja po cijeni od 3400 eura tjedno.

Također, sumnja se da su dekan i profesor prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena, i to u najmanje 317 navrata.

Ukupna procijenjena šteta je nešto veća od 2 milijuna eura, od čega je šteta za proračun EU viša od 1,7 milijun eura.

Velika akcija policije od ranog jutra, uhićenja i istrage, upleteno 30-ak osoba

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.