Geodetski fakultet kupio luksuznu jahtu, navodno je baš takva potrebna za istraživanja

Autor:

Screenshot Telegram

Geodetski fakultet, doznaje Telegram, novcem iz EU fondova kupio je jahtu. Riječ je o istom fakultetu koji je nabavio Land Rover Discovery “za terenska istraživanja”.

Brod Mirakul 30, renomiranog hrvatskog brodograditelja Grginich jahte d.o.o., Fakultet je 2021. godine za 598.750 kuna kupio u sklopu Europskog projekta koji vodi isti profesor. A onda su naknadno, za dodatnih 195.000 kuna, izvršili preinake kako bi dodali mobilnu opremu.

Proizvođač ovaj brod oglašava kao “jedan od najboljih u klasi plovila za višednevna obiteljska krstarenja, charter, sport i rekreaciju”, no dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo za Telegram je kazao da ga oni koriste za “terenske mjerne kampanje diljem Jadrana”.

Kao i za automobile koje su kupovali 2020., i na javnu nabavu za brod otvorenu u svibnju 2021., javio im se samo jedan ponuđač. Ni to ne treba čuditi, jer su i za plovilo propisali iznimno detaljne uvjete. Tražili su, kako točno piše u natječaju, “radno plovilo – platformu”.

“Radno plovilo – platforma” moralo je biti novo, nekorišteno, obavezno u bijeloj boji te imati “hardtop s pomičnim krovom”. Također, tražili su vrlo precizno, da bude dugačko 9,20 metara, široko 3,03 metra te visoko 3,25 metra. Vrijednost nabave propisali su na 480.000 kuna bez PDV-a.

Detalji koji se savršeno poklapaju

Grginich jahte d.o.o., jedina tvrtka koja se javila na natječaj, nudi im svoj Mirakul 30 koji dimenzijama u milimetar odgovara zahtjevima Fakulteta: dugačak je baš 9,20 metara i širok 3,03 metra te se savršeno poklapa i sa svim ostalim traženim detaljima. Upravo je detaljima na ovom brodu, kako reklamira tvrtka Grginich, posvećena posebna pažnja, “a visoka kvaliteta izvedbe i originalni projekt osiguravaju skladan boravak na brodu s bogatom standardnom opremom”.

Grginich jahte d.o.o. daju ponudu tek 1000 kuna nižu od propisanog maksimuma, Fakultet je prihvaća, te za ukupno 598.750 kuna s PDV-om pod “radno plovilo – platformu” za istraživanje, kupuje jahtu koja se reklamira kao idealna za obiteljska krstarenja i rekreaciju.

Geodetski fakultet ovu je “radnu platformu” nabavio u okviru EU projekta “HIDROLAB – Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava” koji je ukupno vrijedan 7,5 milijuna kuna, financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osvojili su ga na natječaju Ulaganje u znanost i inovacije Ministarstva znanosti još 2019. godine.

Postavlja se stoga pitanje zašto je bilo potrebno kupiti još jedno “radno plovilo – platformu”, u stvarnosti jahtu za krstarenja, no dekan Almin Đapo u odgovoru za Telegram konstatira kako je to bilo nužno. Treba im, kazao nam je, zbog “čestog korištenja u sklopu istraživanja na projektu HIDROLAB” te na još jednom sličnom EU projektu.

Dekan je također ustvrdio kako brod koriste djelatnici Katedre za hidrografiju te su njime, kaže, “provedena terenska mjerenja na više lokacija po Jadranu, od otoka Kaprije i Žuta, sve do ušća Neretve i poluotoka Pelješca”. Brod se, dodao je dekan, koristio i za prikupljanje podataka za potrebe diplomskih radova njihovih studenata.

Dekana je Telegram zamolio da odgovori s kime su u konačnici sklopili ugovor za uslugu preinake broda, na koji točno iznos te zašto ga nema u javnom registru ugovora. Na ova pitanja nikada nismo dobili odgovore.

Dekan nije odgovorio ni kako je Fakultet za 598.750 kuna, odnosno 79.400 eura, uspio nabaviti Mirakul 30, s obzirom na to da prema cijenama u oglasnicima takav novi brod nije moguće kupiti za iznos niži od 120.000 eura.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.