Bivša riječka pročelnica dobila je 4 godine zatvora, pročitajte obrazloženje presude

Bivša riječka pročelnica za sport Vera Begić u srijedu je na Županijskom sudu u Puli nepravomoćno osuđena na 4 godine zatvora jer je pijana u kolovozu prošle godine, vozeći u suprotnom smjeru na Istarskom ipsilonu, skrivila prometnu nesreću i udarila u automobil u kojem se vozila obitelj Soldatić. Igor Soldatić je u nesreći preminuo.

Predsjednica sudskog vijeća Gabrijela Marčeta Ferić navela je koje su bile otegotne, a koje olakotne okolnosti za ovakvu presudu.

“Prilikom odlučivanja o vrsti i mjeri kaznene sankcije koja je primijenjena prema okrivljenoj, sud je imao u vidu sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža, a posebice jačinu uzgrožavanja zaštićenog dobra, način počinjenja i posljedice, prijašnji život okrivljene, njezine osobne i imovinske prilike, kao i njeno ponašanje nakon počinjenja kaznenog djela, i to neposredno po počinjenju, tijekom kaznenog postupka, kao i odnos prema žrtvama.

U svezi s time Vijeće je, kao otegotno okrivljenoj cijenilo da je dijete od 10 godina kao putnik u vozilu kojim je upravljao pokojni Igor Soldatić, također zadobilo tjelesne ozljede, iako ne teške naravi te da je okrivljena u dva navrata prekršajno kažnjavana zbog kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje na njezinu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i izostanak kritičnosti prema takvom ponašanju.

Kao olakotno okrivljenoj je cijenjeno da se odmah na početku rasprave izjasnila da se osjeća krivom za kazneno djelo za koje je okrivljena te nije osporavala odlučne činjenice u ovom predmetu čime je bitno ubrzala dovršetak rasprave te je izrazila žaljenje i kajanje iz čega proizlazi da je spremna suočiti se s posljedicama počinjenog kaznenog djela, kao i okolnost da je majka jednog maloljetnog djeteta, starog 7 godina te da je dosad kazneno neosuđivana.

Iako se nakon počinjenja ovog kaznenog djela Kazneni zakon izmijenio, sud je prilikom odmjeravanja kazne sukladno odredbama čl. 3 Kaznenog zakona o obaveznoj primjeni blažeg zakona okrivljenu osudio na kaznu zatvora temeljem Kaznenog zakona koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja ovog kaznenog djela, a koji je za ovo kazneno djelo propisivao kaznu zatvora uz trajanju od 3 do 12 godina”, objasnila je sutkinja.

OBITELJ POGINULOG OGORČENA PRESUDOM BEGIĆ: “Sramotna je ova država”

Komentiraj