BISKUP KOMARICA Manje Hrvata katolika u RS-u 2015. nego nakon progona 1995.

Ivica Galovic/PIXSELL

Banjolučki biskup Franjo Komarica upozorio je u petak kako 2015. manje Hrvata katolika živi na području Republike Srpske nego što je to bio slučja 1995. nakon ratnog progona i etničkog čišćenja što ukazuje da se taj trend nastavlja, a da se povratak ne događa.

“Imamo sada manje vjernika na području banjolučke biskupije nego što je bilo koncem 1995. Gdje je tu održivi povratak?”, upitao se biskup Komarica.

On je na u uvodnom izlaganju na Međunarodnom studijskom danu o temi “Dvadeset godina od završne faze protjerivanja Hrvata, Bošnjaka i drugih s područja RS-a” u Banjoj Luci istaknuo da se povratak hrvatske populacije onemogućavao politički, ekonomski, a često i pravno.

“Mi smo u našem gradu i kraju svjedoci da su brojni mirotvorci nasilno protjerani i da im je sve do sada onemogućen održivi povratak u njihova rodna mjesta. Prema međunarodnom pravu, to je zločin – genocid za koji netko mora odgovarati”, rekao je Komarica.

Od prijeratnih oko 220.000 Hrvata katolika na području Republike Srpske prema podacima Katoličke Crkve danas živi tek njih oko 12.000.

Studijskom danu u Banjoj Luci nazočio je i hrvatski europarlamentarac Andrej Plenković, koji je na konferenciji za novinare istaknuo da podaci o broju katolika govore da je na području RS zavladala “svojevrsna pustoš koja Hrvatskoj predstavlja veliku brigu i žalost, ali i poziv na akciju”. Rekao je kako Hrvatska u Europskom parlamentu pokušava ukazati na ovaj problem potičući pravo na povratak u Republiku Srpsku.

Komentiraj