Bill Maher napao nova pravila kod nominacija za nagradu Oscar

Bill Maher, voditelj HBO političkog talk showa „Real Time with Bill Maher“, odlučio je u svojoj emisiji reagirati na odluku Američke filmske akademije koja je donesena prije deset dana a odnosi se na nova pravila prilikom nominiranja filmova za nagradu Oscar. Po novim pravilima, koja će u potpunosti biti usvojena 2024. godine, oni filmovi koji se natječu u kategoriji za najbolji film godine bezuvjetno će morati ispuniti određene uvjete. Po novim pravilima dio filmske ekipe morat će sačinjavati osobe koje nisu bijelci, koji su pripadnici LGBT skupina te osobe s tjelesnim oštećenjima, a poželjno je i da se priča filma bavi tim osobama. Bez ispunjavanja tih uvjeta, film se neće moći kandidirati za Oscara u kategoriji za najbolji film godine.

Bill Maher se u emisiji emitiranoj u petak navečer nije složio s tim prijedlogom. Iako se zalaže za poštivanje različitosti, on smatra da se ovime autorima filmova nameće ispunjavanje određenih uvjeta iako su ti uvjeti i do sada bili ispunjavani. Kao primjer, on je naveo listu filmova koji su ili nominirani ili nagrađeni Oscarom posljednjih godina a ispunili su uvjete koji će uskoro postati i službeni – „Zelena knjiga“, „Parazit“, „Oblik vode“, „Precious“, „Genijalan um“, „Moonlight“, „Fences“, „12 godina ropstva“, „Planina Brokeback“, „Skrivena ljubav“ i „Sati“. „Pogledajte nominirane i osvajače Oscara posljednjih godina. Nisu nominirani zbog popularnosti među publikom već zbog različitosti“, rekao je Maher.

„Različitost je važna. Ali treba reći – to nije jedino što je važno. Ne mogu umjetnici biti manje vođeni kreativnom vizijom a više obavezom da ispune listu zahtjeva. Cameron Diaz je Kubanka po bakinoj strani. Je li ona dovoljno Latino?“, upitao se Maher.  đ

Komentiraj