Bijela kuća priopćila da za sada neće evakuirati svoje državljane iz Nigera

Autor:

epa10771854 Firefighter trucks next to torched cars at a parking lot near the Nigerien Party for Democracy and Socialism headquarters in Niamey, Niger, 27 July 2023. Mutinous soldiers calling themselves the National Council for the Safeguarding of the Country claimed to have overthrown President Mohamed Bazoum, Niger's democratically elected President, in a Televised address on 26 July evening.  EPA/STR

EPA/STR

Sjedinjene Države zasad nisu donijele nikakvu odluku o evakuaciji svojih državljana iz Nigera nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Bazouma, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Američka vlada je “upoznata s naporima koje ulažu Francuska i druge europske zemlje radi evakuacije svojih državljana”. Istodobno nemamo nikakve naznake izravne prijetnje američkim građanima i našim objektima” u Nigeru, rekao je novinarima glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost, John Kirby.

“Dakle, zasad nismo promijenili stav o našoj prisutnosti u Nigeru”, rekao je.

U Nigeru je oko 1000 američkih vojnika u okviru borbe protiv džihadista u Sahelu.

Washington je ujedno ocijenio da još postoji “uzak prostor” za diplomaciju radi rješavanja krize u Nigeru, rekao je Kirby, dodajući da “prate situaciju gotovo iz sata u sat”.

“I dalje potičemo američke građane u Nigeru da se ponašaju tako da im sigurnost bude najvažnija”, dodao je.

Rekao je i da američka vojska ne sudjeluje u evakuaciji europskih državljana.

“Nije bilo odluke o tome da ih se angažira kako bi pomagali u evakuaciji koju trenutno provode druge zemlje”, kazao je John Kirby i “nije donesena nikakva odluka o prepozicioniranju snaga” u Nigeru i u susjednim zemljama.

“Ako se moramo prilagoditi, prilagodit ćemo se. Ali još nismo do toga došli”, rekao je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.