‘Bijeg iz New Yorka’ – Carpenterova crnohumorna vizija američkog metropolisa

Noć polako pada, a brujanje gmizavih živina nerijetko prekidaju zvukovi kresanja upaljača i otvaranja limenki. Godina je 1997., a vlada SAD-a je odlučila pretvoriti Manhattan u zatvor s najvećom razinom sigurnosnih mjera. Razlog za to je porast kriminalnih aktivnosti za 400% koji se dogodio prije devet godina, time ga pretvorivši u kupolu s 15-metarskom ogradom iznad koje danonoćno patroliraju moćnom artiljerijom naoružani vojni helikopteri.

Kao što tako obično biva, ubrzo se stvara revolucionarna oslobodilačka fronta koja otima avion američkog predsjednika (Donald Pleasance) na putu za mirovni summit između SAD-a , Kine i Sovjetskog Saveza. Ironično, predsjednik na sastanak nosi aktovku s kasetom koja sadrži opis nove nuklearne bombe. Prije rušenja aviona iznad Manhattana, predsjednik ulazi u čahuru za bijeg i nestaje u urbanom kaosu. Vođa policijskih operacija Bob Hauk (Lee van Cleef) jedino rješenje za spas vidi u, glavom i bradom (i jednim okom), Snake Plisskenu (Kurt Russell). Ako ga uspije spasiti u roku od 22 sata, dobit će predsjedničko pomilovanje za prijašnja kaznena djela. Jedini problem je eksploziv dobiven injekcijom, koji će raznijeti Snakeove karotidne arterije ako se ne vrati s predsjednikom u danom vremenskom roku.

Radnja je to filma ‘Bijeg iz New Yorka’, redatelja Johna Carpentera, koji je svoju premijeru imao 10. srpnja 1981. godine.

Komentiraj