BIH: Liječnici u Sarajevu u štrajku upozorenja, traže povećanje plaća

Liječnici u Sarajevskoj županiji stupili su u srijedu u štrajk upozorenja pokušavajući ishoditi potpisivanje kolektivnog ugovora sa županijskom vladom i povećanje plaća, što je izazvalo gužve pred ulazima u medicinske ustanove u glavnom gradu BiH u kojemu se ubrzano širi koronavirus.

Iz Sindikata radnika u zdravstvu ranije su najavili kako će primati samo hitne slučajeve, no pacijenti koji su bili prisiljeni potražiti liječničku pomoć tijekom dana kazali su lokalnim medijima kako su im u ambulantama i domovima zdravlja pružili pomoć bez obzira na to sa kakvim su poteškoćama došli.

Gužve su se ipak stvorile kod trijažnih punktova pred medicinskim ustanovama, koji su uglavnom postavljeni u šatorima i u kojima se provjerava jesu li pacijenti potencijalni prenositelji koronavirusa.

Samo u srijedu testiranjima provedenim na Kliničkom centru u Sarajevu koronavirus je potvrđen kod 45 osoba.

Kako bi se jasno vidjelo da su u nekoj vrsti štrajka liječnici su odlučili svakog dana po pola sata stajati ispred medicinskih ustanova u kojima rade i za to vrijeme ne primati pacijente, a u četvrtak planiraju jednosatno prosvjedno okupljanje pred sjedištem županijske vlade.

Predsjednik sindikata zdravstvenih radnika Sarajevske županije Edo Selimić kazao je kako oni žele da se problem što prije riješi ali ne kane dodatno pregovarati s vladom i očekuju njeno očitovanje prihvaća li zatraženo povećanje koeficijenata odnosno plaća za liječnike kao i retroaktivne isplate od početka godine.

“Nema više nikakvih pregovora”, kazao je Selimić.

 

Komentiraj