Biden se nada dogovoru o prekidu vatre u Gazi do Ramazana

Autor:

epa11191992 US President Joe Biden looks on during a meeting with Italian prime minister in the White House in Washington, DC, USA, 01 March 2024. President Biden seeks to reassure Prime Minister Meloni that the US continues to support Ukraine despite the administration's inability to secure congressional passage of a $60 billion foreign aid package for the embattled country.  EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL

Američki predsjednik Joe Biden u petak je rekao kako se nada da će doći do dogovora o prekidu vatre između Izraela i militantne skupine Hamas do muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, koji će početi 10. ožujka.

Upitan očekuje li dogovor do tada, Biden je rekao: “Nadam se. Još uvijek jako puno radimo na tome”, izvijestio je BBC

“Još to nismo postigli”, rekao je novinarima napuštajući Bijelu kuću u petak.

Bidenova izjava dolazi usred napetih pregovora o prekidu vatre i dok na njega raste pritisak da pomogne u suzbijanju sukoba.

Predloženi dogovor predviđa 40-dnevnu stanku u svim vojnim operacijama od početka ramazana, kao i povećan protok pomoći u Gazu, rekao je izvor blizak pregovorima novinskoj agenciji Reuters.

Također bi navodno uključivao sporazum o oslobađanju palestinskih zatvorenika u zamjenu za izraelske taoce u omjeru deset prema jedan.

Muslimanski sveti mjesec, tijekom kojeg vjernici poste od zore do zalaska sunca, počet će 10. ili 11. ožujka.

Točan početak ramazana određuje se prvim viđenjem polumjeseca, tako da može varirati od mjesta do mjesta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.