Cvrtila za Radio Nacional: Odmah se znalo da će sukob u Gazi pomoći Rusiji

Autor:

04.10.2023., Zagreb - Vlatko Cvrtila, rektor Sveucilista Vern. 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

Sigurnosna situacija u svijetu usložnjava se iz dana u dan. Ratu u Ukrajini došao je do točke u kojoj veličina Rusije počinje pokazivati prednost. Bez obzira na gubitke, polako svojom masom melje ukrajinski otpor. Ukrajinski bazen dragovoljaca je iscrpljen, mobilizacija je izrazito riskantna zbog mogućeg otpora. Zapadne sile koje pomažu streljivom i oružjem zasićene su davanjem koje u njihovim državama indirektno potiče rast nacionalističkih snaga.

Sve to zajedno dovelo je do izostanka ratnih uspjeha na bojištu pa je predsjednik Volodimir Zelenski smijenio Valerija Zalužnog i za vojnog zapovjednika postavio Oleksandra Sirskog. Rusija to koristi za još snažnije napade novim supersoničnim oružjima poput raketa Ciklon, kao i zračnim udarima koji su krenuli na srce energetskog sustava Ukrajine, hidrocentralu na Dnjepru. Uz sve spomenuto, unutarnjopolitički problemi s otkrićima novih slučajeva korupcije pogubno djeluju na moral Ukrajinaca.

Situaciju je do ruba doveo i nepopustljiv izraelski napad na pojas Gaze gdje je započela završna operacija protiv Hamasa u području grada Rafa. Humanitarno stanje i kršenje ratnog prava natjerali su čak i glavnog saveznika, SAD, da počne sve učestalije kritizirati postupke Izraela. Američki predsjednik Joe Biden posebno snažno napada premijera Izraela Benjamina Netanyahua. Amerikanci, ali i sve zemlje koje koriste Crveno more imaju dodatni problem s Hutima koji raketiraju trgovačke brodove i ugrožavaju ovaj važan plovni put.

U sve se uključio i Donald Trump, koji svojim ultimativnim razmišljanjem o sudbini NATO saveza pomaže Vladimiru Putinu, kojem je poslao svog medijskog izaslanika Tuckera Carlsona da objasni svoju politiku potencijalnim biračima desnice u SAD-u.

Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern u Zagrebu i bivši savjetnik za obranu predsjednika Republike Stipe Mesića, komentira ove procese u programu Radio Nacionala.

Denacifikacija je jedan od početnih ciljeva Rusije što nije ostvarivo i pokazuje da Rusiji nije stalo do mira, tim više što dobro stoje na bojištu. Predstoje izbori na Rusiji i očito je da je Putinova strategija iscrpljivanje Ukrajine i razmirice među zemljama koje im pomažu.

Ukrajina se sama ne može suprotstaviti Rusiji.

Izborna je godina u SAD-u, pomoć Ukrajini postaje predizborna tema i čini pritisak na strane u izbornom procesu.

Mislim da se Iran neće izravno uključiti u sukobe na Bliskom istoku. Oni su izgradili mrežu suradnika i osovinu otpora kroz organizacije obučavane i financijski podupirane od Irana. Oni se bore za njihove interese.

Iran nema vojne kapacitete koji bi mogli sudjelovati u ekspanzivnim vojnim djelovanjem.

Odmah se znalo da će sukob u Gazi pomoći Rusiji jer će usmjeriti pozornost javnosti i radikalizirati pojedine skupine i ugroziti prometne tokove.

Cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.