BIDEN: “Negirati genocid moralni je zločin, i dalje ću tražiti pravdu za žrtve Srebrenice”

“I dalje ću tražiti pravdu za žrtve u Srebrenici. Svi koji su počinili ratne zločine u Bosni i Hercegovini moraju odgovarati. Budem li izabran za predsjednika SAD, potragu za pravdom i pomirenjem u jugoistočnoj Europi učinit ću prioritetom u zajedničkom radu na pomoći građanima BiH da ispune svoje euroatlantske težnje”, kazao je predsjednički protukandidat Donalda Trumpa, demokrat Joe Biden, u povodu 25. obljetnice genocida u Srebrenici koja je obilježena u subotu, javila je Al Jazeera Balkans.

Genocid u Srebrenici, dodao je Biden, “opsežno je dokumentiran i dokazan”. “Negirati te zločine, moralni je zločin koji vrijeđa naše najviše vrijednosti i negira težinu onoga što se dogodilo”.

Srebrenički genocid očito nije zaboravljen u demokratskoj javnosti SAD-a. U povodu četvrt stoljeća od tog zločina, video porukom javio se i Bill Clinton, predsjednik SAD-a u vrijeme srebreničkog genocida, koji je u svojoj poruci priznao da “ni nakon 25 godina dosta toga nismo naučili”.

Demokratska kongresnica Eddie Bernice Johnson istim je povodom Kongresu predložila rezolociju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u srpnju 1995. “Masakr u Srebrenici bio je među najgorima od mnogih zločina u BiH od travnja 1992. do studenog 1995. godine, u kojem su razdoblju snage bosanskih Srba uz izravnu podršku Slobodana Miloševića i jugoslavenske vlade provele politiku agresije i etničkog čišćenja”, stoji u prijedlogu rezolucije.

U dokumentu se naglašava kako su “neki dužnosnici Srbije i srpski dužnosnici u BiH negirali da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. stoljeća”.

Dužnosnici u Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratne zločince, “falsificiraju povijest kaznenih djela i pokreću školski nastavni program koji učenike uči lažnim činjenicama o Srebrenici”, stoji u prijedlogu rezolucije koju je demokratska kongresnica Eddie Bernice Johnson predložila Zastupničkom domu SAD-a.

Komentiraj