Biciklizam predstavlja slobodu za Masomah Ali Zadu, članicu izbjegličke reprezentacije u Tokiju

Masomah Ali Zada je Afganistanka koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju nastupila u biciklističkom kronometru, no sigurno neće biti zapamćena po rezultatu jer je na cilj je došla posljednja. Stari olimpijski moto „važno je sudjelovati“ za Masomah definitivno vrijedi.

Ali Zada je na cilj kronometarske utrke došla daleko iza pretposljednje, gotovo 10 minuta iza 24-plasirane Poljakinje Anne Plichte. U odnosu na pobjednicu, Nizozemku Annemiek van Vleuten Afganistanka je bila sporija 13 minuta i 50 sekunde. Ali to nije važno, ako znamo životni put 24-godišnje Ali Zade.

Kada je imala godinu dana, njeni roditelji su odlučili odseliti u Iran, jer je Afganistan bio previše nesigurno mjesto za život. U Iranu se u školi počela baviti biciklizmom, a kad joj je bilo 10 roditelji su se odlučili na povratak u Afganistan. Biti žena u Afganistanu nije lako, a Talibanima sigurno nije drago kad vide ženu koja se pokušava baviti sportom.

„Koliko puta mi se samo dogodilo da me, dok sam na bicikli, gađaju raznim stvarima, od kamenja do voća“, prisjeća se Ali Zada.

Stvari su se, zapravo slučajno, za Masomah počele mijenjati 2016. godine. Ona i njena sestra Zahra pojavile su se u francuskom dokumentarnom filmu Les Petites Reines de Kabul, ili u prijevodu – Male kraljice Kabula. Sestre su govorile koliko im je teško u Afganistanu baviti se sportom zbog Talibana koji to, blago rečeno, ne odobravaju. Spomenuti dokumentarac je vidio umirovljeni francuski odvjetnik Patrick Communal kojega je ta priča prilično dirnula, pa se odlučio angažirati. Organizirao je dolazak sestara Ali Zada u Francusku putem humanitarne vize, a 2017. godine sestre su dobile azil pa su mogle mirno nastaviti živjeti u Francuskoj.

Obje sestre su upisale Sveučilište u Lilleu i ušle u program IOC-a (Međunarodni olimpijski komitet) i dobile sportske stipendije namijenjene izbjeglicama. Najveća nagrada za Masomah došla je ove godine – ušla je u Olimpijski izbjeglički tim koji u Tokiju broji 29 sportaša. Izbjeglički tim IOC je osnovao pred Igre u Riju 2016. godine kako bi omogućio natjecanje sportašima koji su bili prisiljeni napustiti svoje države.

„Ponosna sam što predstavljam izbjeglički tim i 82 milijuna izbjeglica u svijetu, ali i što predstavljam žene u Afganistanu i drugim državama gdje neki smatraju da vožnja biciklom pripada samo jednom spolu“, rekla je Ali Zada koja nije razočarana zadnjim mjestom na kronometru.

„Zapravo nije niti bio plan da nastupim na kronometru, pripremala sam se za duže distance ali doslovno u zadnjem trenutku smo se odlučili da nastupim i na ovoj utrci“.

Komentiraj