Bez posla osam tisuća, na minimalcu 300.000 radnika

Bez posla je ostalo osam tisuća osoba, dok je oko 300 tisuća radnika završilo na minimalcu – prvi su to vidljivi gubici blokade gospodarskih aktivnosti zbog koronavirusa, piše u utorak Večernji list.

sim tvrtki i poduzetnika kojima je zabranjen rad na pomoć države u isplati plaća mogu računati i ostali s padom prihoda većim od 20 posto, uključujući i samozaposlene te samostalne profesije. U Poreznu upravu do jučer je stiglo 39.047 zahtjeva tvrtki i obrtnika da im se odgodi plaćanje poreza i drugih javnih davanja. Svaki treći zahtjev došao je iz hotelijerstva i ugostiteljstva, navodi Večernji.

Jučer je u Vladi održana prva koordinacija na temu novih mjera, a kako piše Večernji list, razmatralo se ukidanje obveze plaćanja svih upravnih pristojbi i doprinosa u resoru Ministarstva gospodarstva. Tijekom iduća tri mjeseca tako se ne bi naplaćivale članarine i komorski doprinosi, a plan je da se jednako postupi i s članarinama za Hrvatsku turističku zajednicu, vodnim doprinosom, naknadom za korištenje voda, naknadom za radiofrekvenciju…

Iz Ministarstva gospodarstva poručuju da će se neke od naknada o kojima se sada govori i trajno ukinuti, u skladu s planovima administrativnog rasterećenja koje je ova kriza bacila u drugi plan. Govori se i o signalima iz Bruxellesa da bi se minimalna potpora o kojoj se mora izvijestiti Europsku komisiju sa sadašnjih 200.000 podigla na milijun eura.

Komentiraj