Beroš: “Dogovorili smo otplatni plan, mjesečno plaćamo 900 milijuna”

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je srijedu kako je s veledrogerijama dogovoren ”otplatni plan do kraja godine”, a predstavnici veledrogerija izrazili su nadu da lijekova neće ponestati, prenio je dnevnik.hr.

Ministar financija Zdravko Marić objasnio je detalje otplatnog plana, nakon sastanka s predstavnicima veledrogerija koji je nastavljen u 17 sati, i potom brzo završen.

”Iduća tri mjeseca ćemo učiniti transfere prema Ministarstvu zdravstva kako bi se održavale tekuće obveze ljekarni i bolnica prema veledrogerijama i dobavljačima. Mjesečni iznosi će biti 600 milijuna kuna za bolnica i 300 milijuna kuna za ljekarne. U šestom mjesecu, kada planiramo donijeti rebalans i dodatnu injekciju, koji će svesti rokove plaćanja bolnica na 180 dana, a ljekarni na 120 dana. Mislim da nas više nećete viđati na ovim sastancima”, rekao je Marić.

Predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač izrazila je zadovoljstvo dgovorom. ”Žao mi je zbog situacije u kojoj smo se našli i žao mi je pacijenata zbog agonije koju su prošli. Toplo se nadam da se to više neće dogoditi”, rekla je.

Ministar zdravstva najavljuje reformu zdravstva, češljanje i provjeru računa bolnica. U Vladi tvrde i da neće biti rezanja liste lijekova, već će se trošiti racionalnije. U međuvremenu dugovi galopirajuće rastu.

Ministar Zdravko Marić veledrogerijama bi danas mogao ponuditi milijardu i pol kuna. Drugi dio novca bi se, prema najavama, trebao namiriti rebalansom proračuna koji bi trebao biti prije ljetne saborske stanke.

Komentiraj