Bernardić smanjuje ponudu Beljaku, umjesto 5 nudi mu 3 mjesta u Saboru?

Izjavu da “Udba očito nije ubila dovoljno emigranata”, a zbog koje sada trpi i napade iz vlastitih redova, šef HSS-a Krešo Beljak na svom je Twitteru objavio, kako se čini, u vrlo nezgodno vrijeme.

Naime, ovih dana, kako Večernji list doznaje od izvora iz vrha SDP-a, vode se pregovori oko “revizije” sporazuma koji je predsjednik SDP-a Davor Bernardić još sredinom 2017. godine potpisao s Krešom Beljakom o zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore.

Prema tom sporazumu, koji je imao ulogu spriječiti da HSS ode u krilo HDZ-a, SDP je Beljakovoj stranci davao čak 15 mjesta na zajedničkim listama, od čega se šest u isto toliko izbornih jedinica smatra ulaznicama za Sabor.

Što znači da je Bernardić bio još darežljiviji od bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića, koji je Beljaku svojedobno za sudjelovanje u koaliciji Hrvatska raste dao pet saborskih mandata.

Međutim, od 2017. do danas mnogo se toga promijenilo, a nove okolnosti, kažu na Iblerovu trgu, traže i novi sporazum. Pri tome sporni tvit koji je Beljaku donio i probleme u njegovoj vlastitoj stranci sigurno neće ići u prilog.

“A što da kažem. Ispričao se, moramo to nekako pokušati popeglati jer bi raskidanje strateškog partnerstva s HSS-om u ovom trenutku značilo da ćemo tu stranku opet vratiti u krilo HDZ-a. To tek nije pametno. Da, izjava mu je katastrofalna, da nanijela nam je svima štete, ali ne ostaje nam ništa drugo nego da je nekako pokušamo popeglati”, kaže jedan izvor iz vrha SDP-a.

I iako razgovori još uvijek traju, informacije kojima raspolaže Večernji list kažu kako će Beljaku biti ponuđen novi sporazum prema kojem će HSS za zajednički izlazak sa SDP-om moći računati na tri sigurna saborska mjesta, što je dvostruko manje od sporazuma iz 2017. godine.

Uz ta tri sigurna Beljaku bi se, kažu izvori, još eventualno moglo ponuditi i neko prvo neulazno mjesto s prošlih parlamentarnih izbora, što bi mu povećalo šanse da na “mišiće” HSS dođe do još jednog mandata.

Komentiraj