Beograd je spreman za nastavak dijaloga s Prištinom, ali nije spreman šutjeti kada se gaze i ugrožavaju prava srpskog naroda na Kosovu, izjavio je direktor Ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić.

On je ukazao na spremnost Beograda i Europske unije kao posrednika između dviju strana, ali je naglasio da će nastavak dijaloga s predstavnicima Prištine biti nastavljen “kad sve tri strane budu spremne za to”.

“Jedan od razloga zašto su separatisti veoma nervozni činjenica je da ih za pregovaračkim stolom ne čeka neovisnost (Kosova) već ih može čekati normalizacija odnosa”, rekao je Đurić, ocijenivši da izjave o neovisnosti Kosova albanskim političarima služe “za domaću upotrebu”.

Naglasivši da se bez dijaloga neće naći rješenje za situaciju na Kosovu, Đurić je upozorio da se u posljednje vrijeme čuje “plejada agresivnih izjava vođa separatističkog pokreta” i “vođa nekih država u okruženju”.

“Važno je da se iz Beograda, iz Srbije, čuje jasna poruka da smo mi opredijeljeni za dijalog, za stabilnost i za mir, ali da istovremeno nismo spremni šutjeti kad se gaze i ugrožavaju prava našeg naroda na Kosovu i Metohiji”, rekao je Đurić za RTS, poručivši da je “i međunarodna zajednica odgovorna za događanja na Kosovu”, te da bi bilo dobro čuti osudu izjava albanskog i prištinskog vodstva o stvaranju tzv. Velike Albanije.

“Mislim da je dobro kad god čujemo neku osudu, kad čujemo jasne poruke – da nije prihvatljiva promjena granica na Balkanu. Isto tako mislim da je loše kada se o tome ne govori, kada se stvari guraju pod tepih i prešućuju”, rekao je Đurić.

Đurić je je upozorio kako se na Kosovu pokušava stvoriti politička klima “da se ponudi sukob sa Srbima i srpskim narodom”.

Niz za Beograd spornih izjava uslijedio je nakon poruke albanskog premijera Edija Rame da ne isključuje mogućnost ujedinjenja Albanije i Kosova “ukoliko prespektiva ulaska zemalja regije u EU nastavi blijedjeti”.

Nakon odbijanja francuskog suda da bivši zapovjednik OVK Ramush Haradinaj bude izručen Srbiji po tjeralici zbog ratnih zločina, Haradinaj je poručio srbijanskom premijeru i novoizabranom predsjedniku Aleksandru Vučiću da se “ne igra sa Albancima”, dok je predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća iz Bujanovca Jonuz Musliu izjavio da je njegov predsjednik albanski premijer Edi Rama, a ne Vučić.

On je također rekao da službena Tirana ima punu podršku za “ujedinjenje Albanije i Kosova”, ako izostane njihova europska perspektiva, ali ne bez Preševske doline koja se nalazi na jugu Srbije, uz granicu sa Kosovom.

Komentiraj