Grad Beč

Bečani čitaju više nego ikad

Knjižnice grada Beča zabilježile su u 2016. godini više od 41 tisuće novih članova, što predstavlja povećanje od osam posto u odnosu na godinu prije. Povećao se čak i broj mladih članova za koje se inače smatra da ne vole čitati i to za 18 posto.

Knjižni fond bečkih knjižnica obuhvaća gotovo 1.5 milijuna knjiga, CD-ova, filmova, konzola za igrice, časopisa i digitalnih medija. U 2016. godini zabilježeno je nevjerojatnih 5 911 000 posudbi, a na popisu najčitanijih knjiga u Beču našli su se ‘Nakon tebe’ britanske autorice Jojo Moyes, kao i ‘By Its Cover’ američke autorice Donne Leon.

Povećanje broja članova može se objasniti i proširenjem ponude digitalnih medija. Naime i ‘knjiški moljci’ sve više cijene prednosti virtualne knjižnice i takozvanih e-knjiga i e-audio datoteka, koji se mogu posuditi tj. skinuti direktno od kuće te čitati uz pomoć e-čitača, tableta ili pametnog telefona.

Knjige iz takozvane ‘Overdrive-eLibrary’ mogu se posuditi na originalnom engleskom jeziku, a najpopularnije e-knjige iz ove rubrike bili su knjige serijala ‘Harry Potter’ autorice J.K. Rowling i ‘Rules for a Knight’ autora Ethana Hawkesa.

Članovima bečkih knjižnica na raspolaganju u digitalnom obliku je i više od pet tisuća dnevnih novina i časopisa na 60 različitih jezika.

Komentiraj