BEČ Program 14- og Festivala hrvatske glazbe

Filip Kos/PIXSELL

Tradicija predstavljanja hrvatske glazbe u Beču nastavlja se četrnaestim izdanjem Festivala hrvatske glazbe čiji je program predstavljen u ponedjeljak navečer na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

 

“U sklopu Festivala  hrvatske glazbe u Beču, koji je postao tradicija  predstavljanja hrvatske glazbene baštine i glazbenika u austrijskoj metropoli, održat će se ove godine pet koncerata  na kojima su zastupljene različite vrste glazbe od klasične, izvorne tradicijske do jazza”, rekao producent festivala i savjetnik ravnatelja koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu Josip Nalis.
“Festival je izuzetan bilateralni hrvatsko -austrijski kulturni projekt, nastupaju vrsni umjetnici u prestižnim bečkim prostorima, nudi različite žanrove  hrvatske glazbene baštine i nastavak je izvrsne bilateralne kulturne suradnje koju  Hrvatska  ima s   Austrijom”, kazala je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.
Pročelnica za kulturu grada Zagreba  Ana Lederer naglasila je odlične veze prijateljskih gradova Zagreba i Beča i važnost sinergijskog predstavljanja hrvatske kulture  u suradnji kulturnih institucija.
Prvi koncert u sklopu festivala održat će se u utorak navečer u Musikvereinu. Nastupit će pijanist Aljoša Juranić, na glasoviru.”U Beču sam proveo dvije godine kao student u razmjeni. Veselim se ponovno biti u Beču u ulozi glazbenika i nastupu u Musikvereinu”, rekao je Juranić koji će izvesti djela Schumanna, Chopina i hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.
Ansambl Antiphonus pod vodstvom ravnatelja Tomislava Fačinija  nastupit će u Wiener Hofmusikkapelle, Zagrebački solisti sa sopranisticom Ivanom Lazar i gitaristom Petrit Ceku (na fotografiji s pijanistom Aljošom Jurinićem) u Crkvi sv. Petra a Orkestar ansambla Lado  u MDW Fanny Hensel Saal.
Poslije podne uoči  njihova nastupa  održat će se radionica na kojoj će student bečke Akademije  glazbenih  i dramskih umjetnosti svirati na različitim instrumentima tradicijsku folklornu glazbu u nazočnosti članova Orkestra ansambla Lado.
Festival će završiti 29. listopada koncertom Elvis Stanić Group u klubu Porgy&Bess Club, koji ove godine obilježava 25 godišnjicu uspješnog rada.
Poslije prezentacije programa festivala  sudionici  su imali prigodu razgledati izložbu “Otto Wagner i hrvatska arhitektura” koja je  otvorena u petak u  hrvatskom veleposlanstvu u Beču.
Izložba prikazuje Wagnerove  utjecaje i tragove u Hrvatskoj kao i projekte njegovih hrvatskih studenata.
Hrvatsko veleposlanstvo nalazi  se od 2014. u nekadašnjoj Wagnerovoj kući u trećem bečkom okrugu.
Festival organizira koncertna dvorana  Vatroslav  Lisinski u Zagrebu uz potporu  hrvatskog ministarstva kulture, hrvatskog veleposlansva u Beču i gradova Zagreba i Beča.
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]