Bašić: “U KB Dubrava netko namjerno razbio strujnu sklopku”

Klinička bolnica Dubrava (KB) ostala je bez struje jer je netko teškim predmetom razvalio sklopku od struje, izjavio je za RTL predsjednik Upravnog vijeća bolnice Silvio Bašić.

“Mogu potvrditi da je provaljeno u ormarić sa strujom i da je netko fizički, teškim predmetom razvaljena, odnosno uništena sklopka te da je zbog toga nestalo struje u jednom dijelu bolnice. Srećom ne u onom u kojem su pacijenti, pa nitko nije bio ugrožen, nego u onom gdje je informatička oprema. Netko je razvalio i razbio”, rekao je Bašić za RTL. Dodao je i da on godinama radi u bolnici, a da ne zna gdje se nalazi sklopka.

Policija je na terenu te istražuje okolnosti slučaja. Podsjećamo, prije tjedan dana, jedan odjel u KB Dubravi ostao je bez struje te su se respiratori morali ručno pogoniti.

O cijelom današnjem slučaju KB Dubrava nešto je kasnije objavila i priopćenje:

“Jutros je na kraće vrijeme u Kliničkoj bolnici Dubrava ostao bez struje dio drugog kata bolnice na kojem se ne nalaze pacijenti, već prostori u kojima liječnici u kompjutere upisuju podatke o bolesnicima, tijeku liječenja i terapijama, te rasvjeta u hodnicima. Tehnička služba bolnice osigurala je napajanje električnom energijom uspostavom novog izvora. Rukovoditelj tehničke službe bolnice Elkaz Čehajić ustanovio je da je mehanički oštećena brava na ormaru u kojem se nalazi električna sklopka za strujni krug u tom dijelu bolnice, te da je, očito, teškim predmetom razvaljena sklopka, zbog čega je nestalo struje na drugom katu zgrade bolnice.

“Prilikom jutrošnjeg dolaska u zgradu bolnice obaviješten sam od dežurnog električara da je nestalo struje u hodnicima i dijelu prostorija na drugom katu zgrade koji koriste liječnici radi obavljanja administrativnih poslova, odnosno upisa podataka o pacijentima, tijeku liječenja i svim drugim podacima,“ naveo je Elkaz Čehajić i dodao: “Odmah smo pristupili osiguranju električne energije premještanjem druge sklopke na mjesto oštećene. Prekid je trajao oko sat i pol vremena.“

O navedenom događaju vršitelj dužnosti ravnatelja bolnice prof. dr. sc. Ivica Lukšić obavijestio je ministra zdravstva prof. dr. sc. Vilija Beroša i predsjednika Upravnog vijeća bolnice i državnog tajnika u Ministarstvu zdravstva prof. dr. sc. Silvija Bašića, a cijeli događaj prijavljen je policiji na daljnje postupanje.

Odlukom v.d. ravnatelja Lukšića u bolnici su, poučeni ovim i ranijim događajem nestanka struje u nedjelju, 1. studenog ove godine, uvedene dodatne mjere zaštite objekta te strožu kontrolu i evidentiranje ulaza i izlaza iz zgrade, a sve s ciljem da se omogući potpuna sigurnost pacijenata i bolničkog osoblja u ovom središnjem objektu u Zagrebu u kojem se liječe oboljeli od bolesti covid-19.

„Očito ovakvi događaji više nisu rezultat slučajnosti, jer za razbiti vrata na ormaru i teško oštetiti masivnu električnu sklopku potrebno je imati namjeru, vremena i teškog alata. Najkraće, ovo se može smatrati namjernim oštećenjem, a nadam se da će policija, kojoj je prijavljen cijeli događaj, utvrditi sve činjenice i odgovorne. Ono što je važno, poduzeli smo i dodatne mjere zaštite objekta i sigurnosti pacijenata i osoblja bolnice,“ izjavio je v.d. ravnatelja Klinike bolnice Dubrava prof. dr. sc. Ivica Lukšić.

Komentiraj