Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Pavo Barišić posjetio je u srijedu Institut Ruđera Boškovića (IRB), bio je to njegov prvi posjet najvećemu hrvatskom istraživačkom institutu u svojstvu resornoga ministra kojim, istaknuo je, želi obnoviti i ojačati partnerski odnos Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) i IRB-a.

Na svečanoj sjednici Znanstvenoga vijeća IRB-a ministar Barišić istaknuo je kako mu je čast biti u stožernoj hrvatskoj znanstvenoj ustanovi u području prirodnih znanosti, biomedicine te istraživanju mora i okoliša, u Institutu koji svojom znanstvenom produktivnošću i projektnom uspješnošću u istraživanjima te kvaliteti znanstvenoga kadra nadilazi hrvatske okvire, priopćio je MZO.

”Dolazim na Ruđer da bih obnovio i ojačao partnerski odnos Ministarstva znanosti i obrazovanja s Institutom. Zadaća je Ministarstva osigurati ‘preokretanje’ dosadašnjih trendova slabog investiranja u znanost i omogućiti  povećanje proračunskoga financiranja za ovaj itekako važan segment za hrvatsko društvo. Zadovoljan sam što su ti pomaci u okviru Državnoga proračuna za 2017. godinu i ostvareni”, dodao je.

Proračun za znanost povećan za 11,23 posto u odnosu na 2016.

Proračun za znanost povećan je za 11,23 posto u odnosu na 2016. i iznosi oko 1,57 milijardi kuna u što su uključeni svi izvori, među kojima su i fondovi Europske unije (EU), izvijestio je Barišić.

Dodao je da Ministarstvo prepoznaje velika nastojanja i uspjehe znanstvenika i istraživača ovog Instituta.

Posebno je pohvalio činjenicu da je Institut Ruđer Bošković vodeća hrvatska znanstvena ustanova glede ugovaranja projekata iz programa EU OBZOR 2020., u okviru kojega su znanstvenici i istraživači IRB-a osigurali ugovaranje više od šest milijuna eura kroz 11 projekata, a to je oko 50 posto ukupnoga novca što su ga u istom razdoblju ugovorile sve znanstveno-akademske ustanove u Republici Hrvatskoj.

Barišić je posebice izdvojio uspjeh IRB-a u ostvarivanju dva projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) koji su dodijeljeni izvrsnim mladim znanstvenicama – dr.  Ivi Tolić i prof. dr. Ani Sunčani Smith, koje su nedavno vratile iz inozemstva.

Ključnu ulogu imat će IRB-ov O-ZIP projekt

Bez jakog istraživačkoga i znanstvenoga djelovanja nema razvoja novih tehnologija ni održivoga gospodarskog rasta, a u tome se, ocijenio je Barišić, IRB profilirao kao najjači javni znanstveni institut u Hrvatskoj, što svakodnevno potvrđuje poticanjem suradnje između znanosti i gospodarstva.

Naglasio je kako će u tomu ključnu ulogu imati IRB-ov projekt O-ZIP (Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu), vrijedan 63 milijuna eura, koji Institut priprema za financiranje iz strukturnih fondova, a potaknut će transfer znanstvenih istraživanja u industriju stvaranjem infrastrukture za produkciju inovativnih i konkurentnih proizvoda. Prepoznajući važnost ovoga projekta na državnoj razini, projekt je uvršten u Operativni program na razini Republike Hrvatske’, istaknuo je ministar Barišić.

Ravnatelj IRB-a dr. Tome Antičić izjavio je da je sastanak s ministrom prošao izvrsno jer je ministar Barišić prepoznao uspjeh Ruđera u projektima i dao podršku stožernome projektu O-ZIP”.

Antičić je uvjeren da će IRB i MZO izvrsno surađivati jer, zaključio je, “vidim da imamo podršku Ministarstva i cijele Vlade”.

Komentiraj