Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u srijedu nadu da će sljedeći tjedni donijeti zacjeljivanje pukotina među demokratima, sada kada je Hillary Clinton osigurala pobjedu u utrci za nominaciju stranke i ulazak u borbu za Bijelu kuću s republikancem Donaldom Trumpom.

“Nadam se da ćemo u sljedećim tjednima povući svi zajedno”, izjavio je predsjednik Obama gostujući na televiziji NBC u emisiji “The Tonight Show” (Večernji šou) kod voditelja Jimmyja Fallona, koja će biti emitirana u četvrtak.

To je bio prvi javni nastup američkog predsjednika nakon što je Hillary Clinton pobijedila Bernieja Sandersa u višemjesečnoj, iscrpljujućoj i žestokoj borbi za mjesto demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima koji će biti održani 8. studenoga.

“Ono što se događa u predizbornoj kampanji zna biti ponekad malo bolno”, rekao je Obama i istaknuo značajnu ulogu Bernieja Sandersa u borbi s Clinton.

“Vukao je stranku i predstavljao pravi izazov. Donio je ogromnu dozu energije i nove ideje u kampanji. Mislim da je Hillary učinio boljom kandidatkinjom”, rekao je američki predsjednik.

Iako je njezina pobjeda izvjesna, kandidaturu bivše državne tajnice u prvom predsjedničkom mandatu Baracka Obame demokratski delegati još moraju potvrditi na konvenciji u Philadelphiji u srpnju.

Gostovanje u vrlo gledanoj emisiji bila je izvrsna prilika za sadašnjeg predsjednika i da pošalje poruku najvjerojatnijem republikanskom kandidatu, ekscentričnom bogatašu Donaldu Trumpu, kojeg se dotaknuo odgovarajući na pitanje o svojoj ulozi u predsjedničkoj kampanji.

“Moja glavna uloga u tom procesu je da podsjetim američki narod o kako ozbiljnom poslu se radi. Predsjednik nije lik iz televizijskog ‘reality’ šoua”, zaključio je Obama aludirajući na Trumpov nekadašnji angažman u jednom od takvih zabavnih TV formata.

Komentiraj