‘Balom u Opatiji jačamo poslovne veze Austrije i Hrvatske’

Autor:

Privatna arhiva

Valceri i polke odjekivat će ove subote Kristalnom dvoranom hotela Kvarner u Opatiji gdje se ponovno održava Bečki bal, a uz Austrijanca Andreasa Madejskog u organizaciji je i Hrvat iz Beča Stjepan Kolenac

Nakon pune tri godine pauze, u Opatiji će se ove subote, u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner, ponovno održati tradicionalni Bečki bal. Riječ je o kulturnom i društvenom događaju na kojem nastupaju originalni orkestar Wiener Strauss Capelle te Plesna škola Tanzkomitee iz Beča čiji će članovi izvoditi valcere, polke, mazurke i druge plesove, a u ponoć se priređuje veliki vatromet nad morem.

No taj događaj ujedno je i prilika za promicanje i jačanje gospodarskih i poslovnih veza između Austrije i Hrvatske pa na balu svake godine sudjeluju i predstavnici nekih od najznačajnijih austrijskih tvrtki koje posluju u Hrvatskoj, poput Strabaga i Wiener Städtische osiguranja, ali i predstavnici Austrijske gospodarske komore i Hrvatske gospodarske komore. Održavanje bala inicirao je 2007. Andreas Madejski, Austrijanac koji već 23 godine živi u Opatiji, a jedan od glavnih suorganizatora u zadnjih nekoliko godina je i Hrvat Stjepan Kolenac, gastarbajter koji je više od pola stoljeća u centru Beča imao vlastitu gostionicu i restoran ‘Stefan’.

Andreas Madejski na terasi ispred Kristalne dvorane hotela Kvarner gdje se održava Bečki bal. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

“Kako Grad Beč u cijelom svijetu priređuje Bečki bal, htio sam takvo događanje organizirati i u Opatiji, i to u hotelu Kvarner, prvom hotelu na Jadranskoj obali koji je izgradila Austro-Ugarska Monarhija još 1884. i u koji su dolazili car Franjo Josip i carica Sisi. Bio sam uporan u razgovorima s gradonačelnikom Beča i 2007., nakon godinu dana procedure, dobio službeno odobrenje. Iako se bečki balovi po svijetu obično organiziraju u glavnim gradovima, zbog snažnih povijesnih poveznica Beča i Opatije, uspio sam dobiti odobrenje i pokroviteljstvo od Grada Beča i gradonačelnika da se bal može održavati u Opatiji. Od tada do danas svake godine održavao se bal, ali zbog korone posljednje tri godine morali smo napraviti pauzu pa je interes za ovogodišnji bal još veći nego ranije”, rekao je Andreas Madejski koji je posljednje četiri godine na poziciji direktora luksuznog hotela Miramar.

Na balu je predviđeno oko 340 mjesta za stolovima uz večeru, pjenušac i Sacher tortu, a ulaznice po simboličnoj cijeni od 50 eura, koja se nije mijenjala, uglavnom se ranije rasprodaju.

Za razliku od bala u Beču gdje svi muškarci moraju imati frakove, bez izuzetaka, na Bečkom balu u Opatiji pravila su ipak malo fleksibilnija pa su umjesto fraka dozvoljeni i odijelo i kravata iako mnogi uzvanici i gosti, naravno, koriste tu priliku upravo kako bi mogli odjenuti frak. Ni dame, naravno, ne moraju nositi krinoline, ali svatko se svojim stilom želi što više približiti bečkoj modi iz vremena pravih balova.

‘Zbog veza Beča i Opatije uspio sam dobiti odobrenje i pokroviteljstvo Grada Beča’, kaže Andreas Madejski

Na bal dolazi gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, ali i dosta veliki broj austrijskih političara i poduzetnika, kao i predstavnici Lions Cluba Opatija.

“Ovaj bal je jako važan za jačanje gospodarskih veza između Austrije i Hrvatske, ali ipak ima i širu kulturnu i društvenu dimenziju. Dolazi nam i veliki broj političara, veleposlanika i osoba iz društvenog života. Prije tri godine na balu je bio i bivši predsjednik Stjepan Mesić, što nam je bila velika čast. Pokušali smo u dva navrata zvati i Kolindu Grabar-Kitarović, još dok je bila predsjednica, ali oba puta bila je zauzeta”, kaže Andreas Madejski.

Upravo organizacija dolaska bivšeg predsjednika Stjepana Mesića na bal prije četiri godine povezala je Madejskog i Stjepana Kolenca.

“Sa Stefanom Kolencom povezao sam se prije četiri godine preko jednog zajedničkog prijatelja mog oca koji je zalazio u njegov kafić u Beču. I on mi je rekao da me taj čovjek može povezati s bivšim predsjednikom Mesićem i pozvati ga na bal”, priča Madejski.

Stejpan Kolenac, potpredsjednik udruge Hrvata u Beču ‘Anno 93’, već 55 godina živi na relaciji Beč-Kamanje. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Stjepan Kolenac rodom je iz Kamanja kod Ozlja, no već 55 godina živi na relaciji Beč-Kamanje, čak i sada kada se zapravo umirovio, ali je ostao aktivan u promoviranju Hrvatske u Austriji i Austrije u Hrvatskoj, i to upravo kroz brojna vrijedna poznanstva koja je stekao kroz svoj dugogodišnji rad. Potpredsjednik je udruge Hrvata u Beču „Anno 93“, a šira javnost za njega je čula 1. srpnja ove godine jer je upravo Kolenac u ime udruge u Jurovskom brodu organizirao svečano obilježavanje 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju, na kojoj su sudjelovali bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor i bivši slovenski premijer i predsjednik Borut Pahor, dvoje političara koji su deblokirali pregovore, a arbitražnim sporazumom riješili granični spor.

“Cijelo vrijeme svog života u Austriji bio sam povezan sa zavičajem i živim zapravo već 55 godina na relaciji Beč-Kamanje jer sam zamislio da budem most između Hrvatske i Austrije i pomažem onima kojima mogu te spajam ljude. To mi je i uspjelo u životu jer sam upoznao mnogo Austrijanaca s kojima sam radio i poslovao, mnoge od njih vodio u Hrvatsku i, naravno, bilo je i dosta naših Hrvata s kojima sam surađivao”, rekao je Kolenac.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić i šefica ureda Mirjana Pavoković na balu 2019. sa županom Zlatkom Komadinom. FOTO: Privatna arhiva

S Andreasom Madejskim upoznao se 2019. godine kako bi organizirao dolazak bivšeg predsjednika Stjepana Mesića na Bečki bal.

“Bilo je to prvi put da bivši predsjednik dolazi na bal i to je bio značajan događaj i za Hrvatsku i za Austriju. S Mesićem se već dulje poznajem i preko njega sam upoznao i mnoge značajne političare u Austriji, poput bivšeg predsjednika Heinza Fishera i bivšeg premijera Sebastiana Kurza, jer sam bio s Mesićem u društvu kad je bio u službenom posjetu Beču“, rekao je Kolenac. S Mesićem je sudjelovao i u humanitarnim akcijama pa su tako nakon potresa u Petrinji ondje iz Austrije zajedno dopremili humanitarnu pomoć u obliku hrane i higijenskih potrepština.

‘Već 55 godina živim na relaciji Beč – Kamanje jer želim biti most između Hrvatske i Austrije’, kaže Stjepan Kolenac

No najzadovoljniji je upravo proslavom koju je organizirao u povodu 10. obljetnice hrvatskog članstva u Europskoj uniji. Smatra kako je šteta da je takav događaj zapravo bio njegova privatna neformalna inicijativa, to jest inicijativa njegove udruge, a ne službeni događaj pod pokroviteljstvom države.

“Pozvao sam bivšu premijerku Jadranku Kosor i bivšeg slovenskog predsjednika i premijera Boruta Pahora, a sve se dogodilo spontano. Naime, mi smo i 2013., u povodu samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s udrugom Anno 93 radili jednu proslavu ispred naše katoličke crkve u Beču. Tad smo u Beč doveli Kiću Slabinca i Branka Uvodića. I ove godine sam se sjetio da bismo mogli napraviti proslavu u Jurovskom brodu zato što je 1. siječnja Hrvatska ušla i u Schengen i nema više granica. Ja kao gastarbajter najbolje znam koliko je nama bilo teško prelaziti svaki put te granice. Tako da smo taj susret bivše premijerke Kosor i bivšeg predsjednika Pahora organizirali na mostu u Jurovskom brodu, gdje smo nekada imali granični prijelaz sa Slovenijom. Moram reći da su nam tu izašli u susret i naši susjedi Slovenci i načelnica Metlike Martina Legan Janžekovič. Želio sam i još uvijek želim napraviti nešto za naš kraj i za našu domovinu gdje sam rođen”, kazao je Kolenac.

Bivšoj premijerki Jadranki Kosor i bivšem slovenskom premijeru i predsjedniku Borutu Pahoru Kolenac je uručio priznanja. FOTO: Privatna arhiva

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.