Balet ‘Esmeralda’ po prvi put u splitskom HNK, premijeru posvećuje ranjenim katedralama – pariškoj i zagrebačkoj

Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split će u subotu, 8. svibnja, po prvi put u svojoj povijesti, premijerno izvesti balet ‘Esmeralda’ Cesarea Pugnija.

Koreografiju potpisuju Vasilij Mevedev i Stanislav Fečo, na temelju one koju je Marius Petipa 1886. postavio u Marijinskom kazalištu u Sankt Peterburgu. Zbog poštivanja epidemioloških mjera solisti i članovi ansambla splitskog Baleta neće plesati uz živu orkestralnu glazbu već uz audiosnimku Orkestra i ženskog zbora HNK Split kojom je ravnao maestro Jure Bučević.

U izvedbama će se, najavljeno je iz splitskog HNK, izmjenjivati čak tri solističke postave a u naslovnoj ulozi Esmeralde nastupat će Eva Karpilovska, Nozomi Miura i Irina Čaban Bilandžić.

Balet je inspiriran romanom ‘Zvonar crkve Notre Dame’ Victora Hugoa a tim povodom splitski HNK prvu premijernu Esmeraldu posvećuje ranjenim katedralama – pariškoj i zagrebačkoj.

‘Za ljubav lijepe Ciganke Esmeralde natječe se cijeli Pariz, no ona voli kapetana Phoebusa, koji je zaručen s Fleur. Složeni romantičarski zaplet i živopisni likovi glavno su obilježje libreta Julesa Perrota na kraju kojega, nakon svih peripetija, pokušaja otmice i ubojstva, raskidanja zaruka i lažnih optužbi, pravda i ljubav pobjeđuju’ – radnja je ovog baleta čiju glazbu krase brojni elementi potrebni klasičnom baletu i funkcionalna je u odnosu na priču.

‘Esmeralda’ je balet koji otvara velike mogućnosti solistima i ansamblu i omogućuje im da karakteriziraju zanimljive likove koje tumače. Sama naslovna uloga fatalne i temperamentne Esmeralde u tehničkom smislu jedna je od najizazovnijih, ali i najzahvalnijih uloga cjelokupne baletne literature.

Vasilij Medvedev koreografirao je ‘Esmeraldu’ na svom debiju u hramu baletne umjetnosti, moskovskom Boljšoj teatru 2009. zajedno s tadašnjim umjetničkim ravnateljem Boljšoj baleta Jurijem Burlakom. Snimka te predstave prikazivana je u kino-dvoranama, u više od njih 400 širom svijeta, da bi 2011. godine Medvedev ‘Esmeraldu’ postavio u Staatsballett Berlin, a 2012. u Ciudad de Mexico s meksičkim nacionalnim baletom (Compañía Nacional de Danza de México).

Pri ponovnom postavljanju u Bratislavi koreografiju je s njim supotpisao koreograf i bivši plesač Stanislav Fečo. Ovaj dvojac sada postavlja ‘Esmeraldu’ u splitskom HNK Split, stavljajući tako Split na peto mjesto u nizu velikih i značajnih baletnih sredina.

Koreografi ističu kako će splitska predstava, iako vremenski reducirana na približno sat i pol trajanja i s ansamblom brojno prilagođenom veličini splitske pozornice i epidemiološkim mjerama, biti u tradiciji velikog klasičnog, ruskog carskog baleta.

Pored Eve Karpilovske, Nozomi Miura i Irine Čaban Bilandžić u ulozi Esmeralde, kao solisti nastupit će Jurgen Rahimi i Ivan Boiko kao Phoebus, Hazuki Tanase, Aaron Kok, Hyejin Kim, Yezi Jung, Daniel Hoek, Cristian Mistrean, Aubin Le Marchand, Yuto Mutai, Ingeborg Hendrikx, Aleksandra Smeljanski, Bojana Lipovšćak, Matea Milas, Minori Nakayama, Demelza Lesage, Igor Gluškov, Dmitrij Rodikov, Daniel Jagar, Silviu
Tanase, Sanja Bikić i Kristina Burić.

Autorski tim osim koreografa Medvedeva i Feče te dirigenta audiosnimke Jure Bučevića čine još i: kostimograf i scenograf Pavol Juraš, oblikovatelj svjetla Srdan Barbarić, oblikovatelj tona Petar Ivanišević, baletni majstori Albina Rahmatullina, Elena Nikolaeva i Lev Šapošnikov, Ankica Matijaš kreirala je i izradila oglavlja. Korepetitorica i glazbena voditeljica je Irina Nikolenko, a asistentica produkcije Gorenka Žižić Jagar.

Premijerna izvedba u subotu 8. svibnja započinje u 19 sati, kao i ostale izvedbe koje su na rasporedu 11, 12, 14, 15. i 18. svibnja.

PHOTO: HNK Split

Komentiraj