Priredba tradicijske kulture, 37. Konji bijelci. održana je u nedjelju u Babinoj Gredi na županjskom području, brojni natjecatelji okušali su se u vještinama rada s konjima, a veliku pozornost posjetitelja pobudio je i defile 20 svatovskih zaprega.

Organizator priredbe je Konjogojska udruga Babina Greda, koja djeluje od 1942. godine, a tijekom svečanosti, održane na babogredskom hipodrumu, najljepšom svatovskom zapregom proglašena je zaprega Ivana Babića iz Babine Grede.

Priredbu je otvorio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro poručivši Babogredcima da i dalje marljivo čuvaju vlastitu kulturnu baštinu.

Zatim su održana tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina, koje su nekad bile uobičajeni i svakodnevni poslovi, a danas se mogu vidjeti samo na sličnim priredbama poput sklapanja kola, uprezanja konja, vezanja konjskih repova, vožnje kola na paliji i tekličkom jahanju.

Priredba 37. Konji bijelci održana je u sklopu manifestacije “Nema sela nad Babine Grede” u sklopu koje  su u subotu održani Dani kulina, sira i vina, a nedjelju navečer bit će održan i festival tamburaške glazbe “Bećarfest”.

Komentiraj