AUSTRIJSKI ‘ZELENI’ Od predsjedničke pobjede do poraza

epa

“Zeleni” su suočeni s egzistencijalnom krizom u Austriji, manje od godinu dana nakon što je kandidat te stranke Alexander Van der Bellen izabran za jednog od rijetkih predsjednika iz redova pobornika zaštite okoliša, piše u utorak dpa.

Stranačko vodstvo je danas odstupilo s čelne pozicije nakon što su “Zeleni” izgubili sva mjesta na parlamentarnim izborima.

“Zelenima je sada potreban novi, svježi početak”, kazala je glavna kandidatkinja Ulrike Lunacek u Beču objavljujući svoju ostavku.

Austrijski “Zeleni” su se nalazili u parlamentu od 1986., te su s 12 posto potpore na prethodnim izborima 2013. pali na svega četiri posto na nedjeljnim izborima.

Analitičari za taj teški poraz krive unutarnje svađe koje su eskalirale početkom godine između vodstva stranke i mlađih članova koji su krajnje lijevo orijentirani, što je rezultiralo odlaskom velikog broja aktivista tijekom izborne kampanje. Zbog unutarnjih sukoba je u svibnju prvo odstupila tadašnja predsjednica Eva Glawischnig.

Tijekom kampanje, “Zeleni” su pokušali pridobiti glasače upozorenjima da će konzervativna Narodna stranka (OeVP) i krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) formirati koaliciju. Osim toga, fokusirali su se na klimatske promjene i scenarij apokalipse, ne nudeći pritom nikakvu nadu ili rješenja.

Također, izbjegavali su goruće teme u društvu, poput problema migracije i integracije migranata, dok su dvije desne stranke uspješno nudile rješenja za zabrinutosti velikog broja Austrijanaca.

“Upozoravali su i nudili nadu. Smatraju da u ovom slučaju, nada za spas postoji i ona se zove ‘zatvorite granice'”, objasnio je austrijski analitičar Christoph Hofinger.

Po njemu, “Zeleni” su svoje glasače uvelike gurnuli u zagrljaj socijaldemokrata.

Komentiraj