Austrija u fokusu trećeg Zagreb Book Festivala

foto HINA/ZBF/

Književna manifestacija Zagreb Book Festival (ZBF) u svojem će se trećem izdanju održati u Zagrebu od 22. do 28. svibnja u ponešto izmijenjenom i proširenom obliku s fokusom na austrijsku književnost, film, glazbu i društvenu klimu, a otvorit će ga gostovanje istaknute austrijske književnice i novinarke Erice Fischer.

Kako se ističe u najavi, treću godinu za redom Zagreb Book Festival (ZBF) pretvorit će Zagreb u kulturno središte na tragu razvijenih svjetskih književnih festivala, s više od pedeset događanja koja će na nekoliko gradskih lokacija predstaviti preko osamdeset stranih i domaćih gostiju.

Dok se središnji festivalski program i ove godine odvija u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO), u sklopu festivala na još dvije lokacije u samom centru grada, u kinu Tuškanac i Vinyl baru, bit će prikazana tri filma te održana četiri koncerta.

Nakon dva izuzetno uspješna izdanja na kojima je fokus bio na švedskoj, odnosno, irskoj književnosti, u godini austrijsko-hrvatske kulturne suradnje, ali i “zbog zajedničkog povijesnog naslijeđa, kulturnog i društvenog utjecaja te snažne umjetničke scene koja na najbolji način spaja tradicionalno i moderno”, ZBF je ove godine za zemlju partnera odabrao Austriju.

Kako bi se kroz aktualne i važne teme hrvatskoj publici što bolje približila austrijska književnost, film, glazba pa tako i društvena klima, za temu Festivala odabrana je “fragilnost” – tema koja u današnjem svijetu nestalnosti i neizvjesnosti zauzima ključno mjesto u djelima brojnih umjetnika, ali i u životima svih nas.

Festival svake godine predstavlja u Zagrebu niz istaknutih, nagrađivanih i svjetski poznatih inozemnih autora, a ove godine kao prvo gostujuće ime organizatori su najavili istaknutu austrijsku spisateljicu i novinarku Ericu Fischer, koja je svjetski uspjeh doživjela intrigantnom dokumentarno-proznom knjigom “Aimée & Jaguar”, potresnom pričom o lezbijskoj ljubavi ekstravagantne Židovke i supruge njemačkog vojnika tijekom Drugog svjetskog rata temeljenom na istinitim događajima.

Prema knjizi je 2000. snimljen i istoimeni film kojim je otvoren Berlinale. Knjiga je prevedena na niz jezika svijeta, među ostalim i na hrvatski, a ZBF za hrvatske čitatelje priprema vlastito posebno festivalsko izdanje.

Djelomice novi koncept Festivala koji će potaknuti promišljanje današnjice kroz umjetnička djela i razgovore s nekim od najznačajnijih europskih intelektualaca, odrazit će se u večernjim diskusijama “o našim svakodnevnim fragilnostima” – ravnopravnosti, društvenih sustava, slobode govora, virtualnih identiteta i drugih.

Imajući na umu da je znatiželju, promišljanje i odgovornost presudno usvojiti što ranije, prvi dio svakog dana Festivala bit će posvećen najmlađima, koji će sudjelovati u više od petnaest događanja – razgovora, predstavljanja, predavanja i radionica.

Pored tradicionalnog književnog programa, festival ove godine nudi i bogat glazbeni program s dva austrijska i dva domaća glazbena sastava, kao i projekcije triju filmova u kinu Tuškanac.

Kao i dosad, u sklopu festivala održavat će se prodajni sajam na kojemu će po popularnim cijenama biti ponuđeno više od pet tisuća naslova.

“Uvjereni kako umjetnost nije samo nadgradnja i luksuz, već osnova koja nas potiče na kritičko promišljanje, empatiju, i u konačnici utječe na kvalitetu života, kako pojedinca tako i društva, ustrajemo u ideji da ona bude dostupna svima”, poručili su iz ZBF-a.

Komentiraj