facebook.com

Assange novinarima umjesto korištenja e-maila savjetuje poštanske usluge

Osnivač Wikileaksa, Julian Assange je u interviewu za belgijski list Le soir novinarima preporučio da umjesto e-mailova češće koriste tradicionalne poštanske usluge kako bi izbjegli potencijalno špijuniranje tajnih službi.

“Moja preporuka svima koji nemaju desetgodišnje iskustvo kriptografskih vještina – vratite se starim metodama i koristite tradicionalne poštanske usluge”, savjetovao je Assange novinarima u Le Soiru.

  • Ovaj Australac tvrdi da ” tajne službe novinare tretiraju poput špijuna. Protiv novinara koriste jednake metode kao i protiv špijuna, zbog čega bi oni trebali naučiti kontrašpijunske metode da bi zaštitili svoje izvore”.

Assange, koji će u ponedjeljak putem video konferencije u Theatre national u Bruxellesu sudjelovati u raspravi na temu “Politička transparentnost i zaštita privatnog života”, novinarima savjetuje i “da se s izvorima informacija sastaju na konferencijama ili na mjestima s kojih oni koji špijuniraju izvan konferencijske zgrade ne mogu vidjeti da s njima ondje razgovarate”.

“Obećali smo da ćemo u ponedjeljak otkriti niz dokumenata. Na njih čekaju brojni aktivisti, odvjetnici i borci za ljudska prava, ali i osobe koje su bile podvrgnute mučenjima”, rekao je.

Komentiraj