ARMENIJA Pašinjanova koalicija lako osvojila izbore

EPA/VAHRAM BAGHDASARYAN

Vršitelj dužnosti armenskog premijera Nikol Pašinjan učvrstio je svoju vlast pošto je njegov politički blok u nedjelju osvojio parlamentarne izbore u bivšoj sovjetskoj zemlji, pokazuju podaci središnjega izbornog povjerenstva (CEC).

Savez Moj korak, koji uključuje Pašinjanov Građanski sporazum, osvojio je 70,4 posto glasova temeljeno na rezultatima svih birališta, objavio je CEC na svojoj internetskoj stranici.

Rezultati pokazuju da su dvije umjerene oporbene stranke – Napredna Armenija i Prosvijećena Armenija- osvojile dovoljno glasova da prijeđu prag od 5 posto i uđu u parlament.

Pašinjan je došao na vlast u Armeniji u svibnju nakon tjedana masovnih prosvjeda protiv korupcije i nepotizma.

Bivši glavni urednik dnevnog lista, koji je bio zatvoren zbog poticanja nemira 2008., predstavlja dramatični odmak od kadrova koji su vladali Armenijom od kraja 1990-ih.

Podnio je ostavku u listopadu kako bi se parlament u kojemu nema većinu mogao raspustiti i raspisati prijevremeni izbori, no ostao je vršitelj premijerske dužnosti.

“Armenski građani stvorili su revolucionarnu većinu u parlamentu”, rekao je Pašinjan novinarima u sjedištu svojeg bloka nakon što su objavljeni prvi rezultati.

“Nastavi li se taj trend, većina neće imati problema u provedbi promjena zakona”, dodao je.

Nakon promjene vlasti u južnokavkaskoj zemlji od oko 3 milijuna stanovnika, Pašinjanova vlada nastoji potaknuti promjene u izbornom zakonu. No pokušaje je spriječila bivša vladajuća Republikanska stranka, koja je dominirala parlamentom.

Republikanska stranka osvojila je 4,70 posto glasova no još se ne zna hoće li uspjeti ući u parlament. U skladu s armenskim ustavom, 30 posto zastupničkih mjesta moraju dobiti oporbene stranke.

Komentiraj