Apple TV+ agresivnim filmskim šopingom želi konkurirati Netflixu

Kompanija Apple čvrsto je odlučila postati velika filmska kompanija koja će distribuirati filmove kako u kinima tako i na svom streaming servisu Apple TV+. Kako baš nemaju premijernih filmova u svom katalogu tako su krenuli u trošenje stotina milijuna dolara kako bi kupili prava na distribuciju filmova koji bi, po njima, mogli postati svjetski hitovi. Tako su za oko 190 milijuna dolara kupili prava na novi film Leonarda DiCapria „Killers of the Flowers Moon“ koji će režirati Martin Scorsese, zatim su potrošili 70 milijuna dolara na novi film Toma Hanksa, ratni film „Greyhound“, da bi sada platili 120 milijuna dolara za novi film Willa Smitha „Emancipation“.

Apple je u agresivni filmski šoping krenuo sredinom svibnja kada je „oteo“ film „Greyhound“ od kompanije Sony Pictures. Film je već snimljen, u kina je trebao krenuti sredinom lipnja, radi se o filmu čija se radnja odvija u Drugom svjetskom ratu gdje pored Hanksa, koji je i autor scenarija, glavnu žensku ulogu glumi Elizabeth Shue.  Međutim, kako je pandemija koronavirusa poremetila poslovne planove brojnih filmskih kompanija tako je Apple odlučio otkupiti prava na film „Greyhound“ te će on tako imati premijeru na streaming servisu Apple TV+ 10. srpnja.

Film „Killers of the Flowers Moon“, u kojem će pored DiCapria glumiti Robert de Niro, trebao se snimati u produkciji kompanije Paramount Pictures. No, kada su shvatili da će proračun filma iznositi barem 185 milijuna dolara, što im se činilo previše rizičnim, odlučili su ga ponuditi drugim kompanijama. Nastala je pomama, a kao pobjednik je, krajem svibnja, izašla kompanija Apple koja je platila prava na taj film, procjenjuje se, između 180 i 200 milijuna dolara.  Kako je redatelj Martin Scorsese insistirao da se film prikazuje u kinima, tako će Paramount za Apple distribuirati film u kinima a Apple će ga nakon toga prikazati na Apple TV+. Film „Killers of the Flower Moon“ bazira se na istoimenoj knjizi Davida Granna a smješten je u Oklahomu, u dvadesete godine prošlog stoljeća, gdje tek pokrenuti FBI počinje istraživati seriju ubojstava u bogatom okrugu Osage gdje Indijanci žive od zarade koju ostvaruju jer je na njihovom tlu pronađen naftni izvor.

Prije dva dana objavljeno je kako je Apple kupio prava na akcijski triler „Emancipation“  koji će režirati Antoine Fuqua a u kojem će Will Smith glumiti roba koji je u bijegu. Početna cijena bila je 75 milijuna dolaras, u finalu su ostale kompanije Warner Bros i Apple da bi na kraju Apple izašao kao pobjednik jer je ponudio 105 milijuna dolara ali kako Smith i Fuqua imaju pravo na postotak od zarade filma onda se računa da će ova kupnja stajati Apple 120 milijuna dolara. I taj će film prvo biti prikazan u kinima a zatim na Apple TV+.

Osim ovih filmova, Apple je krenuo u kupnju nekih starih filmova i serija kako bi ušao u rat za gledatelje s ostalim streaming servisima. Taktika „malo starog, malo novog“ jako dobro funkcionira u slučaju Netflixa pa je i Apple preuzeo tu taktiku. Osim toga, mjesečna pretplata na Apple TV+ iznosi 4,99 dolara, dvoistruko manje no što iznosi pretplata na Netflix. A oni koji kupe Apple prozvod (mobitel, tablet, računalo, itd.) dobivaju besplatno godišnju pretplatu na Apple TV+.

Komentiraj