Anušić: “Kad završe izbori, siguran sam da će se Grbinu prvom gaće skinuti”

Autor:

01.07.2022., Osijek - Zupan Osjecko-baranjske zupanije Ivan Anusic dao je izjavu medijima ispred Gradske uprave nakon sastanka s gradonacelnikom Osijeka Ivanom Radicem i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovicem.   Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Ivan Anušić u petak je službeno imenovan ministrom obrane i potpredsjednikom Vlade. Hrvatski sabor ga je izglasao s 77 glasova “za” i 55 “protiv”. Kao ministar, Anušić je izjavio da će nastaviti započeti posao, što uključuje isporuku zrakoplova Rafala, završetak isporuke Black Hawka i oklopnjaka Patrije.

Premijerova odluka da ga odabere za ministra ga nije iznenadila. Rekao mu je da bi bio najbolji čovjek za tu dužnost, s čime se Anušić složio. “Ako ste član neke stranke, a u ovom slučaju HDZ-a, u kojem sam ja član i ta stranka koja je bila uz mene nekoliko puta u izbornim procesima i kada je stranci potrebno osnaženje, ojačanje koje su vidjeli u meni, ja nisam imao drugog izbora nego preuzeti tu dužnost”, rekao je Anušić.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je da Anušiću treba dati nagradu za skidanje gaća. on odgovara da se taj komentar neće dobro odraziti na njega te da Grbin neće ostvariti cilj postati premijer s takvim ponašanjem. “Grbin u svom stilu. Nimalo maštovito i politički potpuno promašeno. Čovjek koji želi na izborima biti premijer, s takvim ponašanjem neće sigurno nikada. Kad završe izbori, siguran sam da će se njemu prvom gaće skinuti”, odgovorio je Anušić.

Kada je upitan o svojim prvim koracima, Anušić je spomenuo završetak ophodnih brodova i povratak hrvatske vojske u Baranju, u Belom Manastiru. “Uhvatio sam se ovog posla i pristao sam iz dva razloga. Prvo, jer ne bježim od odgovornosti, ponuđen mi je taj resor. Mislim da je to za mene kao bivšeg vojnika ogromna čast. Ja sam timski igrač, HDZ se sprema za izbore, trebamo biti uz stranku na izborima”, rekao je. Anušić je izrazio spremnost da obavi svoju trenutnu dužnost najbolje što može, a nakon toga će se posvetiti politici ili Saboru, bez ikakvih prethodnih dogovora ili trgovina, a postoji mogućnost da se politikom, kaže, više ni ne bavi.

Anušić je istaknuo važnost Vukovara, pozvao je na poštovanje heroja koji su obranili Vukovar. “Neće biti dvije kolone. Vukovar je univerzalna vrijednost Hrvatske države, naroda i hrvatskog čovjeka gdje god bio. Trebamo odati počast i pokloniti se herojima koji su zadržali srpsku vojsku u proboju prema Zagrebu, Karlovcu i drugim gradovima. Svojim herojskim činom spasili su i Osijek, slomili su kičmu toj vojsci…”, poručio je Anušić. Također, smatra da Milorad Pupovac treba doći u Vukovar i pokloniti se žrtvama Vukovara te odati počast hrvatskim braniteljima koji su obranili državu u kojoj je sad zastupnik.

Na pitanje o odnosu s predsjednikom Zoranom Milanovićem, Anušić je naglasio da će poštovati ustavnu ulogu predsjednika i da će surađivati bez ikakvih problema ako je komunikacija na razini kabineta. “Sigurno se neću gurati tamo gdje mi nije mjesto. Svjestan sam da je Milanović izabran direktno na izborima, on je vrhovni zapovjednik u ratu i ima ustavnu ulogu koja se mora poštivati”, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Otkrio je i da mu još nije dodijeljen stan. “Idem kući u Osijek, što ću. Ujutro imam primopredaju dužnosti u mojoj županiji. Navečer smo na jednom događanju, u subotu cijeli dan u Vukovaru”, rekao je ministar obrane Anušić.

Komentirao je i trebamo li strahovati od novog rata na Balkanu kojeg najavljuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. “Da je Rusija uspjela učiniti ono što je namjeravala prije dvije godine, to jest, zauzeti Ukrajinu i promijeniti političko uređenje Ukrajine imali bi već strašne napetosti, političke pomake i nerede. To treba shvatiti ozbiljno”, rekao je zaključivši da Zelenski prvenstveno misli na Kosovo i Republiku Srpsku.

OZNAKE: ivan anušić

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.