Održana prva sjednica Vlade s novim ministrom obrane: Plenković i Beroš otkrili da su posjetili Banožića

Autor:

Foto Davorin Višnjić / PIXSELL

Premijer se na početku sjednice Vlade osvrnuo na prometnu nesreću koju je u subotu prouzročio bivši ministar obrane Mario Banožić te ponovno zrazio sućut obitelji stradalog Gorana Šarića. Izvijestio je da je s ministrom Vilijem Berošem jutros u Osijeku posjetio teško ozlijeđenog Banožića, koji se u jedinici intenzivne njege postupno oporavlja te mu je u ime Vlade zaželio mu je brz oporavak. 

Prva je ovo sjednica Vlade na kojoj sudjeluje novi ministar obrane i potpredsjednik Vlade Ivan Anušić. Premijer je zahvalio Anušiću što je prihvatio ponudu da bude ministar obrane te mu zaželio dobrodošlicu u Vladi.

“Siguran sam da će na temelju svog političkog iskustva, ali i kao čovjek koji je bio dragovoljac Domovinskog rata itekako pridonijeti radu Vlade i voditi Ministarstvo obrane na najbolji mogući način”, kazao je premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je njegovoj Vladi u fokusu jačanje obrambenih sposobnosti Hrvatske vojske te da je povećan proračun MORH-a. Od svih ministara je zatražio da pruže potporu Anušiću.

Osvrnuo se i na oporbeni prijedlog o iskazivanju nepovjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković uz opasku da ga je iniciralo 39 zastupnika od kojih je “polovica uništavala saborski inventar”. Napomenuo je da su u raspravi u Saboru pokazali sve ono što čine u suzbijanju afričke svinjske kuge, tako da je “i ova inicijativa oporbe odbijena”.

Komentirajući stanje s afričkom svinjskom kugom, podsjetio je da za tu bolest nema lijeka ni cjepiva zbog čega su neophodna ograničenja i usmrćivanja životinja. Vlada je do sada, rekao je, usvojila programe pomoći ugroženim uzgajivačima vrijedne 32 milijuna eura, a u pripremi su dodatni programi vrijedni još 11 milijuna eura. Epidemija se smanjuje, a mjere su učinkovite, ustvrdio je.

Plenković se osvrnuo se i na jučer objavljene jesenske prognoze Europske komisije prema kojima bi hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini trebalo realno rasti po stopi od 2,6 posto, što je drugi najviši rast u EU-u, nakon Malte čiji bi BDP trebao rasti 4 posto. Sljedeće godine, rast bi trebao usporiti na 2,5 posto, a 2025. ubrzati na 2,8 posto.

Plenković je podsjetio i na proces upisa trezorskih zapisa koji su otvoreni za građane do 20. studenog. Prema zadnjim informacijama Ministarstva financija, kazao je – do danas u 11 sati uplaćeno je 492 milijuna eura trezorskih zapisa, a u kupnji je sudjelovalo 25 tisuća građana. To je opisao kao znak povjerenja u javne financije. Čestitao je ministru financija Marku Primorcu, djelatnicima Ministarstva i Fine na organizaciji plasmana tih zapisa.

O premlaćivanju hrvatskog povratnika u BiH, koji je od ozljeda zadobivenih u napadu preminuo. Premijer je izrazio sućut obitelji. “Pozivamo nadležne institucije da najoštrije kazne počinitelje ovog zločina.”

Na dnevnom je redu sjednice Vlade prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sudovima, a Vlada će donijeti i odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Brezje kod Varaždina. Na dnevnom redu je i deset odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga u misijama i operacijama NATO-a i Europske unije.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.