‘Plenkoviću više nitko ne može spočitavati da u Vladu imenuje samo ulizice, a za Anušića će ovo biti test’

Autor:

Davor Javorovic/PIXSELL

Izvori bliski vrhu HDZ-a smatraju da je prijedlog imenovanja osječko-baranjskog župana Ivana Anušića u Vladu odličan i moćan potez premijera Andreja Plenkovića te da bi on uz podršku novog ministra napokon mogao početi raščišćavati i situaciju u HEP-u

Prijedlogom da aktualni osječko-baranjski župan Ivan Anušić, percipiran kao njegov najžešći oponent unutar HDZ-a, dođe na mjesto ministra obrane umjesto teško ozlijeđenog Marija Banožića koji je izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj je, po svemu sudeći, njegovom krivnjom smrtno stradala jedna osoba, premijer Andrej Plenković povukao je potez koji u šahovskom žargonu izgleda kao čisti šah-mat. Tako to vidi visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a i samom premijeru Plenkoviću, koji dodaje da je riječ o izvanrednom Plenkovićevom manevru iako su s tim potezom mnogi, ne samo u javnosti nego i unutar HDZ-a, ostali nemalo iznenađeni.

Taj izvor izjavio je sljedeće: “Imenovanje Ivana Anušića ministrom obrane odličan je i moćan potez. Evo zašto: ne može se dogoditi da Slavonija nema svog ministra u Vladi. Dakle, to je morao biti netko iz Slavonije. Drugo, ako to već mora biti netko iz Slavonije, trenutno u političkom smislu nema jačeg političara od Anušića, u to nema sumnje. Treće, ne može nitko propitivati Anušićev ratni put jer je on besprijekoran. Još kao maloljetnik priključio se obrani u Domovinskom ratu. No ono što je možda i najvažnije i zapravo briljantno u političkom smislu, nitko ne može spočitnuti Plenkoviću da u Vladu imenuje samo poslušnike jer je Anušić sve suprotno od toga, jedan od Plenkovićevih najvećih unutarstranačkih kritičara”, rekao je za Nacional visoki izvor blizak samom vrhu HDZ-a i Vlade.

‘Anušić bi Plenkoviću mogao poslužiti kao štit i u mogućem pokušaju demontaže korupcijske hobotnice u slučaju da odluči napokon smijeniti aferama opterećene pojedince poput šefa HEP-a Frane Barbarića’

Na pitanje kako je sam Anušić reagirao na ponudu za imenovanje, taj izvor kaže da je on to dobro primio jer je svjestan što takva prilika znači i za njega osobno, i za HDZ, i za Slavoniju, posebno zbog činjenice da se približava višestruka izborna godina.

No ono što je možda u političkom smislu i najvažnije, preuzimanjem konkretne ministarske dužnosti, a samim time i odgovornosti, Anušić će s jedne strane „otupiti oštricu“ prema Plenkoviću, a s druge mu poslužiti kao podrška za eventualno neke nepopularne poteze. Naime, Plenković u izbornu godinu ulazi s teretom korupcijskih afera, kao i prijetnje gubitka arbitraže s bivšim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem. Nakon nove plinske afere i afere s nelegalno izgrađenom vikendicom šefa HEP-a Frane Barbarića, Plenković ga nije smogao hrabrosti smijeniti. Upravo je Anušić među rijetkima u HDZ-u javno rekao da Barbarić treba otići.

Naime, gostujući na N1 televiziji sredinom listopada, Anušić je rekao da šef HEP-a Frane Barbarić zbog afere Plin za cent i nelegalno izgrađene vikendice mora otići s pozicije, ali da o tome odlučuje samo jedan čovjek – premijer Andrej Plenković. Neki su po težini i značaju taj Anušićev istup tada usporedili s onim kada je na stranačkom saboru u Lisinskom 2016. godine Andrej Plenković, kao tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, poručio o tadašnjem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku zbog afere Konzultantica da “stranka ne može biti talac jednog čovjeka”.

Za razliku od sukobima obilježenog odnosa predsjednika Zorana Milanovića i bivšeg ministra obrane Marija Banožića, očekuje se da će Milanović s Anušićem imati puno relaksiraniji pristup. FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Jednako tako, Anušić je javno protestirao kad je Plenković, bez ikakva stvarnog razloga, smijenio ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Natašu Tramišak, koja je izravno bila Anušićev kadar. Plenković ju je smijenio iako je upravo Nataša Tramišak bila izložena prijetnjama kao što je “bit će krvi do koljena” nakon što je jednoj privatnoj tvrtki zapravo oduzela unosan posao sa softverima u Ministarstvu. Ona je u to vrijeme interno govorila da će, ako treba, potražiti azil u Bruxellesu, a Plenković je očito čekao prvu priliku da je se riješi.

Sada se, međutim, situacija mijenja i za Plenkovića i za Anušića jer bi upravo Anušić – koji će, po svemu sudeći, biti imenovan i potpredsjednikom Vlade, a uz to je i jedan od izabranih potpredsjednika HDZ-a – mogao Plenkoviću poslužiti kao štit u mogućem pokušaju demontaže korupcijske hobotnice jer će, u slučaju da odluči napokon smijeniti aferama opterećene pojedince poput šefa HEP-a Frane Barbarića, Plenković u centru svoje vlade imati snažnu političku figuru s velikom podrškom na terenu, koja će zasigurno stati iza takvih njegovih poteza.

Isto tako, Anušić će u praksi imati priliku pokazati je li u stanju iznositi konstruktivnu kritiku i biti operativan na ministarskoj razini te će to za njega također biti veliki test u smislu dokazivanja kapaciteta i sposobnosti u slučaju da uistinu ima ambiciju jednog dana i osobno se kandidirati za mjesto predsjednika stranke, a samim time i postati pretendent za premijera.

Između osječko-baranjskog župana i potpredsjednika HDZ-a Ivana Anušića i premijera Andreja Plenkovića zaoštrila se situacija i zbog smjene donedavne ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak za koju Plenković nije imao stvarnog opravdanja. FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Mnogi i u javnosti i unutar HDZ-a izražavaju sumnje upravo u pogledu toga je li Anušić dorastao takvoj zadaći pa će njegovo preuzimanje funkcije ministra obrane biti najbolji put da se dokaže na funkciji koja je ipak na nacionalnom nivou daleko zahtjevnija, vidljivija, ali i izloženija kritici javnosti no što je to mjesto župana.

S druge strane, iako mu neće ostati puno do kraja mandata budući da će izbori biti najkasnije do ljeta iduće godine, Anušić će imati priliku popraviti neke stvari i odnose koji su kulminirali u mandatu ministra Banožića, koji je također bio opterećen mnogim privatnim aferama, ali je svakako najveći teret njegova mandata bio odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Izvor blizak vrhu HDZ-a tvrdi da bi se dolaskom Anušića tenzije s Milanovićem napokon mogle smiriti. “Anušić ne može do kraja mandata napraviti ništa spektakularno, to nitko ne bi mogao, ali zasigurno bi se u njegovu mandatu mogla očekivati normalizacija odnosa s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Anušić nije tip koji će provocirati Milanovića bez razloga, a Milanović ako bude pametan i ako ne bude provocirao njega, mogao bi s njim uspostaviti normalnu suradnju kakvu predsjednik i ministar obrane trebaju imati, posebno u ovakvim izazovnim vremenima. Dakle, bit će to jedna potpuno druga dinamika i energija”, zaključio je Nacionalov izvor.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

ares.borg

prije 3 mjeseca

Je li Anušić najskuplji žetončić?