Anton Marti je bio omiljeni režiser Televizije Zagreb

Televizijski i kazališni redatelj, te jedan od osnivača Televizije Zagreb. Režirao je veliki broj televizijskih emisija zabavnog, glazbenog, natjecateljskog i magazinskog karaktera. Školovao se u Trstu, a akademiju je završio u Rimu. Do 1949. godine glumi u talijanskim kazališnim družinama, a nakon toga dolazi u Kopar gdje glumi, režira i surađuje u kazalištu, radiodramskim i drugim emisijama Radio stanice Kopar. Godine 1956. dolazi u Zagreb i pridružuje se utemeljiteljima tadašnje Televizije Zagreb, te režira neke od njezinih prvih emisija.

U Plavom vjesniku iz 1968. godine o njemu smo pročitali i ovo: “Rođen sam 10. travnja 1925. godine u Labinu. Otac mi je bio rudar, a poginuo je u rudarskoj nesreći tri mjeseca prije mog rođenja. Oženjen sam: imam sedmogodišnjeg sina Alcea i 14-godišnju kćerku Magdu. Posebno volim djecu, literaturu, planinarenje i skijanje. Živce mi ‘kida’ saobraćaj u Zagrebu. Imam kola, ali sam odustao da se vozim zagrebačkim ulicama…

S obzirom na činjenicu da televizija nema vlastite glumačke ansamble, u izboru glumaca uvijek imam problema. Evo zašto: dobri glumci su angažirani na radiju, na snimanju filmova… Ali, ako se planovi snimanja dobro usklade s raspoloživim terminima, problem ipak završava ‘hepiendom’.

Upravo sam završio prvu jugoslavensku TV seriju u boji od osam epizoda pod zajedničkim nazivom ‘Malo za res malo za šalu’. Ovu ćemo seriju gledati na malom ekranu u studenom. Istodobno zajedno s Mariom Bogliunijem i Pajom Kanižajem spremam novu seriju zabavno-muzičkih emisija. Nešto kao ‘TV magazin’.”

Komentiraj