Mare Milin

‘Antifašizam mora biti civilizacijski minimum’

DALIBOR PAVIČIĆ I BAMBI MOLESTERS NA MEDVEDGRADSKIM VEČERIMA

Ovogodišnje Medvedgradske glazbene večeri otvorit će The Bambi Molesters u srijedu, 12. srpnja, dan nakon njih nastupa Amira Medunjanin, a trećeg dana, u petak, 14. srpnja, koncert će održati Kries. Osim afirmiranih glazbenika, nastupit će i mlade snage. I ove godine u programu Akustika na vrhu kule nastupit će nekoliko zanimljivih domaćih imena nove generacije – zagrebačka folk-blues skupina Nellcote, alt-rock skupina Mnogi Drugi i koprivnička etno-folk-rock skupina Ogenj.

Organizatori događanja su Centar za kulturu i film Augusta Cesarca i Park prirode Medvednica, a program je dio ponude Zagrebačkog kulturnog ljeta – ZgKul.

Intervju za Nacional povodom nastupa The Bambi Molesters dao je Dalibor Pavičić.

NACIONAL: Nastupate na Medvedgradskim večerima, ali vas sad već jako dugo nije bilo u Hrvatskoj. Što ste radili posljednjih godina, nastupate li?

Koncertno smo dosta aktivni. Izdvojio bih dvotjednu turneju u Brazilu, svirke u Finskoj, Španjolskoj i Italiji. Ove godine smo kao The Strange svirali na INmusic festivalu, a bit će nas na još nekoliko ljetnih festivala, primjerice na EXIT-u. Sve u svemu, aktivan i funkcionalan bend u naponu snage.

NACIONAL: Hoćete li izdati novi album, posljednji je već dugo vani?

Nadamo se novom albumu, ali su trenutačno sve aktivnosti usmjerene na The Strange. U neku ruku možemo ga gledati kao naš novi album s vokalom. Ideja je da album izađe do kraja godine, a onda će uslijediti koncertna promocija. Album će producirati Antonio Gramentieri iz talijanskog benda Sacri Cuori koji je producirao Dana Stuarta, Huga Racea i Terryja Lee Halea. Snimatelj je legendarni Phill Brown s kojim smo već radili na prvom albumu „Nights of Forgotten Films“. Nadamo se da će sve skupa biti uspješno.

NACIONAL: Kako uskladite svirke u oba benda, The Bambi Molesters i the Strange?

Dobra stvar je što su ta dva benda dovoljno različita, a opet dovoljno slična da ne postoji problem uskladiti svirke.

NACIONAL: Napravili ste sjajnu karijeru, posebno u inozemstvu. Je li vam netko pomagao u početku i kako je to izgledalo?

Naravno da smo imali pomoć. Pomoć rodbine, prijatelja, nepoznatih i poznatih. Zdenko Franjić, Igor Banjanin, Ivica Baričević, Monika Skaberne, Scott McCaughey, Chris Eckman, Phil Dirt, lista može ići unedogled. Imali smo dosta puta sreće da smo se našli na pravom mjestu u pravo vrijeme.

NACIONAL: Dobitnici ste sedam Porina, što mislite o toj nagradi?

Porin je strukovna nagrada i kao takva ima smisla. Kad netko spomene Porin, ne mislim ništa loše, recimo to tako… Problem nagrade je jedino možda u glasačkom tijelu koje dovoljno ne prati nova izdanja, pa uvijek glasa za poznata imena. Ali to je možda i problem novih izdanja.

NACIONAL: Kako komentirate situaciju koja se događa u vašem rodnom Sisku? Gradonačelnica Kristina Baniček prozvala je, primjerice, gradonačelnika Zagreba Bandića kad je došao na obilježavanje Dana antifašističke borbe rekavši mu da je licemjer jer je došao, a dao je nagradu Jakovu Sedlaru. Kako to komentirate i podupirete li taj njezin postupak?

Jakov Sedlar i Bandić su nekako uspjeli ući u naš intervju. To mi je samo po sebi već dovoljno tragično. Ne mogu i ne želim komentirati politička prepucavanja. To je neko nepisano pravilo u bendu. Ne znam tko je kome trebao što reći i u koju svrhu. Antifašizam bi valjda u 21. stoljeću trebao biti civilizacijski minimum. Tu bi svaka rasprava trebala stati.

NACIONAL: Kako vidite situaciju u Sisku? Je li teško živjeti u tom gradu? Koji su najveći problemi i kako ih riješiti?

Ja sam odrastao u Sisku i emotivno sam vezan za njega. Živim u Zagrebu, ali često navratim u Sisak jer mi u njemu žive roditelji i u njemu imamo probe. Sisak ima dosta negativan imidž u javnosti, ali ne mislim da je život ovdje pretjerano drugačiji od života u ostatku Hrvatske. Samim time,

Sisak ima i iste probleme kao i cijela zemlja. Što se tiče problema i rješenja, siguran sam da postoje kvalificiraniji ljudi od mene za ta pitanja. Bolje se osjećam kao umjetnik.

Komentiraj