Anthony Blinken potvrđen u Senatu za novog američkog državnog tajnika

Antony Blinken potvrđen je u utorak navečer u američkom Senatu za novog američkog državnog tajnika. Za Blinkena je glasalo 78 senatora a protiv njega bilo je 22 senatora.

Prije glasanja u Senatu, Anthony Blinken dobio je uvjerljivu dvostranačku potporu u senatskom Odboru za vanjsku politiku, prenosi CNN.

Blinken je bio i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji Baracka Obame. Riječ je o iskusnom diplomatu, koji je i dugogodišnji blizak suradnik predsjednika Joea Bidena.

Karijeru je počeo u State Departmentu za vrijeme Clintonove administracije, bio je Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost za vrijeme njegova potpredsjedničkog mandata. Na prošlotjednom saslušanju u Senatu Blinken je izrazio ambiciju da obnovi suradnju Kongresa i State Departmenta.

Blinken je također rekao da je bivši predsjednik Donald Trump imao pravo kada se radi o njegovom ‘čvršćem’ stajalištu prema Kini, ali se ne slaže s Trumpovom strategijom. “Temeljni princip bio je dobar. Moramo se suočiti s Kinom s pozicije snage, ne slabosti. To uključuje suradnju sa saveznicima umjesto kleveta, sudjelovanje i vođenje međunarodnih institucija a ne izlazak iz njih”, rekao je Blionken senatorima.

Također, zalaže se i za povratak SAD-a nuklearnom sporazumu iz kojeg je Trump izašao 2018. godine. Ali, pod uvjetom da Iran ponovno ispoštuje svoje obveze.

Anthony Blinken četvrti je član Bidenova kabineta koji je potvrđen u Senatu.

Čestitka Gordana Grlića Radmana

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman čestitao je Blinkenu na imenovanju na društvenoj mreži Twitter.

“Hrvatska se raduje jačanju našeg strateškog partnerstva i zajedničkom radu na oživljavanju transatlanskih veza”, napisao je.

Komentiraj