ANKETA: Desni centar u blagoj prednosti pred Syrizom

EPA/ALEXANDROS VLACHOS

Osamnaest dana prije prijevremenih parlamentarnih izbora u Grčkoj, desni centar je prvi puta ostvario blagu prednost ispred radikalno lijeve Syrize bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, dajući još jedan dokaz da bi mu se odluka da ide na prijevremene izbore mogla osvetiti, prema anketi objavljenoj u srijedu navečer na tv-kanalu MEGA.

Glavna oporbena stranka Nova demokracija (ND) bi prema tom istraživanju dobila 25,3 glasova, prema 25 posto za stranku Aleksisa Ciprasa.

 

  • Bivši premijer koji je dao ostavku 20. kolovoza nakon pregovora o programu financijskog spašavanja Grčke kapituliravši pred praktički svim zahtjevima međuanrodnih kreditora je s 41,9 posto potpore manje popularan nego čelnik ND-a Evangelos Meimarakis koji bi sada dobio više glasova, 44,3 posto, od njega.

 

Cipras je pozvao na nove izbore kako bi utišao krajnje ljevičare iz svoje vlastite stranke i dobio novi mandat za teške mjere štednje koje će prezadužena Grčka morati provesti kako bi dobila novu financijsku pomoć.

Neonacisti Zlatne zore protiv čijih se čelnika i članova vode procesi, su na trećem mjestu s 5,5 posto glasova.

Disidenti Sirize koji su osnovali euroskeptičnu stranku Narodno jedinstvo dobili bi 4 posto glasova.

Ispitanici su se većinom također izjasnile sklonima koalicijskoj vladu, 58,9 posto, dok je Cipras pozvao grčke birače da mu daju “jaki mandat, apsolutnu većinu”.

Tisuću osoba je ispitano u toj telefonskoj anketi provedenoj između 31. kolovoza i 2. rujna.

Komentiraj