Anka Mrak Taritaš za Radio Nacional: “Plenković je nervozan i zato što su mediji i istraživačko novinarstvo odradili svoj dio posla”

Autor:

10.03.2022., Zagreb - Anka Mrak taritas, saborska zastupnica i predsjednica Građansko-liberalnog saveza (GLAS). 

Photo Sasa ZinajaNFoto

Saša Zinaja/NFOTO

EPPO je neovisan ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a. Nedavno su njegovi istražitelji ušli u prostore Geodetskog fakulteta zbog sumnje da su u razdoblju od svibnja 2019. do studenoga 2023. godine, dekan Đapo i profesor Pribičević na Geodetskom fakultetu organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5.988.300,00 eura, 85% sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu. Istragom je obuhvaćeno 29 osumnjičenika uključenih u ove malverzacije. Ukupna procijenjena šteta je 2.073.514,46 eura, od čega je šteta za proračun EU 1.715.017,32 eura.

Poseban interes javnosti pobuđuje postupak davanja posla Geodetskom fakultetu osobnom odlukom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek u iznosu od 19,1 milijuna kuna za 3D snimanje objekata oštećenih u potresu. Državna revizija zaključila je da su obavljeni “tekući prijenosi između proračunskih korisnika istog proračuna obavljeni temeljem prijenosa EU sredstava tijekom 2021. godine u iznosu od 6.037.406 kuna doznačena za 3D dokumentiranje objekata kulturne baštine upravo Geodetskom fakultetu.

U čitavom slučaju mnoštvo je elemenata, od stručnih do krivičnih, o kojima je kao ‘Gošća dana’ Radio Nacionala govorila saborska zastupnica Anku Mrak Taritaš, predsjednica stranke ‘Glas’ i bivša ministrica graditeljstva i obnove.

Na samom početku razgovora Anka Mrak Taritaš komentirala je prisutnu nervozu premijera Andreja Plenkovića vezano uz istraživačke tekstove Nacionala i Telegrama: “On očito nije samo nervozan jer je vinovnik malverzacija, već i zbog toga što su mediji i istraživačko novinarstvo odradili svoj dio posla. Usudili su se odraditi posao i vidi čuda, usudili su se to objaviti. Umjesto da je izašao van, objasnio vrlo jednostavno o čemu je riječ, i on i njegova resorna ministrica Obuljen Koržinek, petljaju i muljaju. Najprije je bilo da je dio sredstava zaista bio korišten iz sredstava EU koja su bila namijenjen za obnovu nakon elementarnih nepogoda, da bi onda ispostavili da, ministrica to deklarativno kaže, nije tako.”

Posebno se osvrnula na sam čin dekana Đape i profesora Pribičevića: “Zamislite poruku koju šalju jedan dekan i jedan profesor svojim studentima koji pošalju poruku da je važno ugovoriti dobar posao, onda tu nešto prtljaš, petljaš i sve ostalo, dobro zaradiš, a zapravo varaš i kradeš. To je poruka za studente, to je poruka za mlade ljude. Dakle odgovornost jednog fakulteta, naravno i svake tvrtke, je kudikamo veća. Ja sam očekivala da se akademska zajednica, da rektor Sveučilišta nešto o tome kaže jer je to užasna pljuska cijelom Sveučilištu.Zamislite kada tako radi fakultet, što je onda za očekivati od nekog drugog”, zaključila je Mrak Taritaš.

Početak svega je pitanje o potrebi 3D snimanja na što je Anka Mrak Taritaš uskliknula: “E kad bi vam ja na to mogla jednostavno odgovoriti!”

Cijelo gostovanje poslušajte u nastavku:

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.