Anka Mrak Taritaš prikupila potpise za raspravu o Vatikanskim ugovorima

Autor:

23.11.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi „Prikupljeni potpisi za ukljucivanje u raspravu Prijedloga zakljucka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Sveta Stolice i RH“ govorila je zastupnica Anka Mrak Taritas.
 Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Anka Mrak-Taritaš (GLAS) izvijestila je u četvrtak da su prikupili dovoljan broj potpisa za saborsku raspravu o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.

Prikupili smo potrebnih 30 potpisa zastupnika i predsjednik Sabora morati će staviti na dnevni red rasprave taj prijedlog u roku od sedam dana, kazala je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Smatra da je došlo vrijeme da se ugovori između Svete Stolice i Hrvatske revidiraju, što su radile i neke druge države.

Napomenula je kako u ugovorima stoji da ih treba mijenjati ako jedna od ugovornih strana smatra da su bitno promijenjene prilike u kojima su sklopljeni.

“Voljela bih da ta rasprava ne ide u smjeru toga tko je veći vjernik i prebrojavanja krvnih zrnaca nego u smjeru gospodarskih elemenata i ustavnih kategorija”, poručila je Mrak Taritaš.

U ugovorima se, tvrdi, krše određena ustavna prava, načelo jednakosti pred zakonom, sloboda vjeroispovijesti i odvojenosti crkve od države.

Osim toga tu je i financijska komponenta, na temelju četiri ugovora sa Svetom Stolicom 2018. se za Crkvu izdvajalo milijardu kuna, s tim da u taj iznos nisu uračunata sredstva koja izdvajaju lokalne jedinice. U posljednje tri godine iz proračuna po obavezama iz ugovora isplaćeno je otprilike 500 milijuna kuna, no bez plaća vjeroučitelja, navela je.

Mrak Taritaš ističe da treba odvojiti crkvu od države, da  vjeronauku nije mjesto u školama kao  i da treba  razmisliti o promjeni načina financiranja Crkve.

“Vjeroučitelji u školama ne biraju se na natječajima nego ih direktno postavlja biskup, a onda su neki vjeroučitelji postali ravnatelji škola”, kazala je.

Raspravu o prijedlogu zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama ugovora između Sveta Stolice i Hrvatske potpisima su uz zastupnice Kluba GLAS-a, Centra i SSIP-a  podržali i zastupnici klubova SDP-a, Možemo!, HSS-a  i RF-a,  IDS-a, te Fokusa i Reformista.

“Pitala sam za potpise i zastupnike Socijaldemokrata ali oni su imali neku dvojbe i nisu ih dali”, zaključila je Anka Mrak Taritaš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.