Maršalevski: “Hrvatska bi trebala tražiti reviziju Vatikanskih ugovora za zaštitu djece od pedofila”

Autor:

22.01.2010., Split - Clanovi Hrvatskog helsinskog odbora predvodjeni Zvonimirom Cickom posjetili su zatvor na Bilicama. S njima su u obilazak posli i mnogobrojni novinari sto ce, kako kazu, u buducnosti biti i praksa. Zatvorska ispovjedaonica. rPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandar Maršalevski gostovao je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije. Za emisiju je komentirao ispriku nadbiskupa Đure Hranića upućenu žrtvama svećenika Rajčevca, njihovim obiteljima, pa i u konačnici hrvatskoj javnosti za neadekvatno postupanje prema svećeniku koji je iako optužen za seksualno zlostavljanje i dalje mogao obnašati dužnost svećenika.

“Ovdje se razlikuju obični građani i građani koji su odgovorne osobe i saznaju za neke stvari tijekom obavljanja svoje dužnosti. Svaki građanin odgovara kad je počinjeno neko kazneno djelo, a ne prijavi to kazneno djelo i zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno otkrivanje počinitelja.  Crkvene bi osobe još šire i posebno odgovarale od drugih osoba, a izuzeti su članovi obitelji koji znaju za to kazneno djelo iako je tu propisan izuzetak osim kad je djelo počinjeno prema djetetu. Kad je riječ o vjerskim ispovjednicima sve što je pokriveno ispovjednom tajnom oni po zakonu nisu dužni prijavljivati”, rekao je na početku razgovora Maršalevski.

“Što se tiče ovih 14 mjeseci, nadbiskup Đuro Hranić je mogao potencijalno odgovarati za ovo djelo, a kad je prijavio djelo, on je isključio primjene tog kaznenog djela. Što se tiče uništavanja dokaza i utjecaja na svjedoke, on bi odgovarao jedino ako je to sam radio. Nakon što prošlo 14 mjesec, on je to prijavio i isključio svoju kaznenu odgovornost, a sad je drugo pitanje moralna odgovornost. Samim time što je prijavio je isključio svoju kaznenu odgovornost”, navodi Maršalevski.

Apostolska nuncijatura pokazala je kako je Hranić pokrenuo predistragu, no o tome nema spomena u Vatikasnkim ugovorima.

“U ovom segmetu mislim da primat ima naše kazneno pravo. Da je bilo i drugih djela, on je bio dužan i njih prijaviti. No, što se tiče ispovjedne tajne, tu bi trebalo predvidjeti ovu iznimku te bi Hrvatska trebala tražiti reviziju vatikanskih ugovora i dodati ovaj dio “osim kad je djelo počinjeno na štetu djece ispovjedna tajna nije nepovrediva” i crkva bi time poslala potruku da neće više ni na koji način stajati iza pedofila”, zaključuje Maršalevski.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.