Mega skandal Nine Obuljen Koržinek: Bez natječaja dala 19 milijuna kuna Geodetskom fakultetu za vrlo sumnjiv posao

Autor:

31.08.2023., Zagreb - Odrzana je 247. sjednica Vlade RH Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL

Zeljko Hladika/PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek osobnom je odlukom i bez javnog natječaja isplatila 19,1 milijuna kuna s PDV-om Geodetskom fakultetu za dubinsko snimanje zgrada nakon velikih potresa koji su 2020. pogodili Hrvatsku.

Riječ je o projektu kojim se Ministarstvo hvalilo u svim nacionalnim medijima. Kako piše Telegram, privatne firme od kojih su zatražili procjenu za iste radove, pojedine bi zgrade snimile za višestruko manje iznose od onog koji je Ministarstvo platilo prema sporazumu ministrice Obuljen i bivšeg dekana Geodezije Almina Đape, danas uhićenog po nalogu Ureda europskog tužitelja.

Za snimanje jednog objekta na Trgu bana Jelačića u Sisku, na primjer, Telegram je dobio ponudu na 35.000 kuna, a Geodetski fakultet Ministarstvu je taj posao naplatio 125.300 kuna.

Najgore od svega, ministrica Obuljen Koržinek mjesecima eskivira dati konkretne odgovore na upite o ovom golemom poslu, ugovorenom njenom osobnom odlukom. Dalje, kako otkriva Telegramova istraga, službena dokumentacija na temelju koje su se vršile milijunske uplate manjkava je i sporna te sadrži krajnje dubiozne podatke.

U tim službenim dokumentima, koje je Telegram na uvid, stoji kako je navedenih 19,1 milijuna kuna Geodetskom fakultetu isplaćeno za snimanje pet puta manje površine zgrada, nego je to u javnosti ranije tvrdio glavni konzervator Ministarstva kulture.

Razlike u kvadraturama nikada nisu konkretno objasnili, kao ni problematičnu dokumentaciju, niti razlike u cijenama obavljenih poslova. Na pojedine upite iz Ministarstva kulture Telegramu su tijekom ove istrage slali toliko neobične i nejasne odgovore, da otvaraju čitav niz novih sumnji i pitanja o poslu s Geodetskim fakultetom.

Velika akcija policije od ranog jutra, uhićenja i istrage, upleteno 30-ak osoba

Kako je dekan Đapo formirao cijene

U travnju 2020., Ministarstvo kulture angažira Geodetski fakultet za potrebe snimanja kulturne baštine nakon potresa u Zagrebu. Ne provodi se javna nabava, što se opravdava hitnošću radova, već se posao dodjeljuje direktno, odlukom ministrice.

Radi se o snimanju građevina dronovima i laserskim skenerima te izradi 3D modela prema kojima se može izvesti temeljita obnova nakon potresa. Tadašnji dekan Almin Đapo, kasnije osramoćen u aferama s jahtom i luksuznim džipom, osobno će preuzeti vođenje projekta za Ministarstvo.

Telegramovi izvori s Geodetskog fakulteta upozoravaju kako uopće nije jasno prema kojem je kriteriju dekan Đapo formirao cijene. Objasnili su da se na tržištu kvadrat 3D skeniranja prosječno kreće oko 20 kuna, a snimanje dronom oko 10 kuna po četvornom metru. No, dekan Đapo obradu nekih zgrada naplatio je 117 kuna po kvadratu, drugih 79, trećih još tri puta manje.

Na upit kako je moguće da se cijene 3D skeniranja po četvornom metru toliko razlikuju, iz Ministarstva su kazali kako to ovisi o “drugačijim konstrukcijskim i oblikovnim specifičnostima građevina” te o stupnju oštećenosti u potresu.

Novinari Telegrama, ne odajući da su novinari, od privatnih su firmi zatražili ponude za nekoliko zgrada. Sve su ponude, kažu, bile radikalno niže od iznosa koji je naplatio Geodetski fakultet, piše Telegram.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.