Anka Mrak Taritaš potvrdila dolazak ministra Filipovića na sjednicu Odbora na temu plinske afere

Autor:

Zagreb,10.7.2023.- Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš održala je konferenciju za medije s temom "Zakon o pomorskom dobru -Vlada stvara još veći nered i otvara prostor za korupciju i devastaciju". foto HINA/Tomislav PAVLEK/tp

HINA/Tomislav PAVLEK/tp

Potpredsjednica saborskog Odbora za gospodarstvo Anka Mrak Taritaš (GLAS) rekla je u srijedu d su dolazak na sjednicu Odbora na temu plinske afere potvrdili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te čelnici HROTE-a i HERA-e.

Saborski Odbor za gospodarstvo prošli tjedan je odlučio da održati tematsku sjednica o prodaji plina ispod cijene i zbog nastalih višemilijunskih gubitka, a ona će biti održana u četvrtak u 15 sati.

Dolazak na sjednicu, osim ministra Filipovića, potvrdili su i čelnici Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) i Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), a iz Plinacra su potvrdili da će doći ali se još ne zna tko, rekla je Mrak Taritaš.

Navela je i da su dobili dopis iz HEP-a koji još nije vidjela pa ne zna hoće li netko sudjelovati na sjednici iz te tvrtke.

Smatra kako dolazak ministra Filipovića na tematsku sjednicu govori u prilog tome da osjeća da nije ništa pogriješio ili se došao braniti.

Upitana misli li da bi Filipović već do sutra mogao biti bivši ministar, odgovorila je kako je sve moguće. “Dugo je popodne, noć i dug je dan do 15 sati sutra. Sve opcije su moguće”, rekla je.

Podsjetila je da su o toj aferi ranije dobili očitovanje Plinacra, HROTA-e, HERA-e te HEP-a. U njima se, kazala je, objašnjavaju procedure, što je tko radio te objašnjavaju da je svatko detektirao problem i obavijestio nekoga.

“Tu se HERA najviše pokušava obraniti i reći kada je tko kome slao papir ili nije. To je kao da živimo u nekoj ludoj izmišljenoj zemlji. Svatko vidi problem, detektira problem i riješi onaj dio koji je njegov”, kazala je.

Glavna odgovornost na Ministarstvu gospodarstva

Upitana može li iz primljenih očitovanja procijeniti gdje bi se locirala eventualna odgovornost smatra da je odgovornost prvenstveno na Ministarstvu gospodarstva.

“Kao štafeta, svatko svoju dionicu trči. Na kraju je odgovornost na njima svima, ali glavna odgovornost je na treneru. Tako je i glavna odgovornost na ministarstvu koje mora odmah reagirati kada se nešto dogodi u sustavu i on ne funkcionira”, rekla je.

Drži i da je velika odgovornost na HEP-u jer se, ocijenila je, ponašamo da je HEP država u državi.

S obzirom na to da potrošnja plina nije ista kao i u zimi, smatra da je HEP trebao tražiti putem HERA-e i Ministarstva gospodarstva da se uredba stavi van snage. “Da se to napravilo mi ne bi već deset dana o tome raspravljali”,  kazala je.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Troskot je rekao da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Vlada je na sjednici u četvrtak ukinula  obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine. Uredbu prema kojoj je to bio obvezan kako bi se otklonili poremećaji na domaćem tržištu energije Vlada je donijela u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina je sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj morala
predati HEP-u i to po cijeni od 47 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Premijer  u četvrtak je izjavio da Vlada trenutno nema sliku o tome tko je kupovao viškove domaćeg plina koji je HEP otkupio od Ine, po kojim cijenama ni koji su gubici HEP-a. Najavio je da će te i druge podatke iznijeti nakon temeljite analize koju očekuje od Ministarstva gospodarstva.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.