Ravnatelj HROTE o plinskoj aferi: “DORH nas je tražio podatke, sve ćemo im dostaviti”

Autor:

31.03.2023., Zagreb - Strukovni sindikat radnika Hrvatske elektroprivrede - Tehnos odrzao je konferenciju za medije na temu Ignoriranje misljenja vise tisuca radnika nije opcija.  Zbog sve veceg nezadovoljstva radnika, sindikat TEHNOS je prije nesto vise od mjesec dana pokrenuo "Inicijativu za dostojno i povecano vrednovanje rada u HEP grupi" te do sada je zahtjeve potpisalo oko 4000 radnika. Taj broj je cetiri puta veci od broja clanova TEHNOS-a sto pokazuje da je ova inicijativa prerasla sindikalno clanstvo i postala spontana akcija svih radnika, sto je i bio njen cilj. S obzirom na to da je Uprava HEP-a ignorirala zahtjev za sastanak, iz sindikata su sami odredili termin u kojem ce predstavnici radnika doci i uzivo iznijeti zahtjeve Upravi. Nakon konferencije za medije clanovi sindikata uputili su se prema porti zgrade HEP-a te nisu primljeni na razgovor.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Luka Stanzl/PIXSELL

Ravnatelj HROTE-a Boris Abramović komentirao je za aferu s prodajom jeftinog plina putem HEP-a.

Abramović objašnjava da HROTE ima zadatak osiguranja tehničke platforme i informatičke potpire za sudionike na tržištu plina.

“Cijena plina od jednog centa formirala se na način kada je operator transportnog sustava bio obvezan nadomjestiti nedostajuće količine plina i raspisao je licitaciju preko naše platforme gdje su voditelji bilančnih  skupina (VBS) ponudili svoju cijenu. Te se prijave anonimno odabiru po najpovoljnijim uvjetima”, rekao je.

Nije mogao reći tko je od toga profitirao zbog osjetljivosti podataka i zato jer su HERA i DORH pokrenuli određene postupke. “Mi ćemo DORH-u najkasnije do danas dostaviti sve podatke”, dodao je.

“Naši podaci biti će poznati oko 10. srpnja i biti će službeni. Tada ćemo odlučiti hoćemo li ih javno dostaviti. Podaci koji se odnose na pojedine aktere u ovom trenutku nisu dostupni i konačni”, napomenuo je Abramović.

Filipović o aferi u HEP-u: “Ne osjećam se odgovornim”

Dodaje da su oni dostavili podatke početkom lipnja i obavijestili HERA-u da su cijene niske. “Kako se taj trend nastavio mi smo ponovo obavijestili isto i HERA-u i Ministarstvo gospodarstva. Reakcija iz ministarstva je bila da su ih interesirali detaljniji podaci i njih smo ih dali”, rekao je.

“Sve je stvar tržišne utakmice, pravila su jasna i propisana i usklađena s metodologijom. Svaki subjekt koji sudjeluje na tržištu zna kako se treba ponašati. Ovo je situacija koja do sada nije viđena jer su se velike količine plina u kratkom vremenu pojavile. Smisao penalizacije za manjak u sustavu je da stimulira voditelja bilančne skupine da osigura dovoljno plina za svoje potrebe”, dodao je.

“Ovo se izokrenule da je ispalo da onaj tko nema dovoljno plina može ostvariti neki interes”, objasnio je, piše N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.