Filipović o aferi u HEP-u: “Ne osjećam se odgovornim”

Autor:

06.07.2023.,Zagreb, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovica, odrzana 233. sjednica Vlade RH. Dolazak ministra Davora Filipoica na sjednicu Vlade,
Photo: Robert Anic/PIXSELL      Photo: Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Tko je kriv za najnoviju aferu s plinom – nitko ili podjednako svi? I hoće li netko odgovarati? Ministar gospodarstva Davor Filipović gostovao je na RTL-u i otkrio svoje viđenje afere.

“Moram prvo reći što smo mi kao vlada napravili prošle godine. U 9. mjesecu smo odlučili sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj – naložiti INI da proda HEP-u, a HEP ga da našim građanima. Naime, tada je 120.000 naših građana ostalo bez plina. Kao i brojne bolnice, vrtići, škole… Napravili smo to kako bi osigurali sigurnu zimu i kako bi sustav funkcionirao”

“Što se tiče viškova, HROTE me informirao prošli četvrtak popodne, 29.6. sam dobio informaciju da postoje određeni viškovi i da se trguje po ovim cijenama koje su neuobičajeno niske.”

Kad je stigao dopis?

Iz HEP-a kažu da su proslijedili informaciju ranije. Postoji informacija da je ministar dopis dobio  iz HEP-a još u travnju u kojem je stajalo da će HEP koristiti viškove za proizvodnju struje i prodaju po tržišnim cijenama. na pitanje postoji li taj dopis, Filipović kaže:

“Postoji taj dopis, dobio sam ga. Međutim, kada se govori o viškovima i potencijalnim gubicima u jednom trenutku kada je HEP kupovao plin od INA-e po 41 – cijena je često prelazila i 200 i 250. Za govoriti o nekim gubicima mora se uzeti cijeli period, a mišljenja sam kako smo upravo ovim potezom osigurali sigurnu zimu.”

“Sve ovo što se radi: prodaja, kupnja, zapunjavanje skladišta, ima li dovoljno ili nema kapaciteta je posao Uprave. Nije posao ministra da vodi brigu o tome kako se kupuje i prodaje. Zato imamo Uprave tih poduzeća.”

Na pitanje na kome je odgovornost, ministar odgovara:

“Mislim da bi bilo dobro da izađu u javnost i obrazloži cijelu situaciju. Jednako kao i direktor HROTE-a. Važno je objasniti ljudima što se događa… Kada dobijem cjelovitu sliku i informacije koje sam zatražio od svih aktera onda ću vam moći odgovoriti na to pitanje je li gospodin Barbarić odgovoran za ovu situaciju. Ne osjećam se odgovornim.”

A koliko je oštećen HEP?

“Ne mogu o tome govoriti dok se ne utvrde sve činjenice. Kada govorimo o šteti moramo uzeti cjelokupno razdoblje u obzir…. O eventualnoj šteti se može govoriti kada se sve analizira. Treba hladne glave donositi odluke, je li ovo dobra situacija-svakako da nije. Ove cijene po kojima se plin prodavao su jako loše…Naravno da treba utvrditi sve činjenice i vidjeti čija je to odgovornost u konačnici.”

Na pitanje tko je kupio najviše plina koji je u viškovima HEP-a, ministar odgovara: 

“To je odgovor koji bi trebali ponuditi ljudi iz HEP-a i HROTE-a. A kada budem imao cjelovite informacije to ću moći komentirati. Domet politike gospodina Radića iz Domovinskog pokreta koji je komentirao da nije važno tko je kupovao plin je u skladu s njegovom frizurom.”

Ministar je također rekao da se čuje s Barbarićem, ali nisu razgovarali osjeća li se odgovornim te će se odgovornost podijeliti kada se sazna cijela slika događaja, prenosi RTL. 

Grmoja održao konferenciju oko afere u HEP-u, prozvao glavnu državnu odvjetnicu pa poručio: “Pripremite tople pidžame”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.