Plenković izbjegava odgovoriti na pitanja oko afere u HEP-u, spomenuo i Milanovića: “Nema sastanka bez kulturne isprike!”

Autor:

Screenshot

Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije u četvrtak nakon sjednice Vlade gdje je komentirao aktualne političke teme.

Premijer je na početku govorio o obnovi nakon potresa.

“Drugi važni podaci su koje je iznijela ministrica Brnjac”, dodaje Plenković

Važni zakoni koji su upućeni u Hrvatski sabor, najvažniji Zakon o izbornim jedinicama koji će se raspraviti idućeg tjedna u Saboru, kaže. “Vidjeli ste, isto tako, niz poboljšanja u tekstu Zakona o pomorskom dobru kojeg je predstavio potpredsjednik Butković. Važno je da i ovaj zakon ide u drugo čitanje. Podsjećam, taj zakon je dio paketa koji se odnosi na kriterije za novu tranšu za 700 milijuna eura iz NPOO-a. Također, bit će raspravljen i usvojen idućeg tjedna”, kazao je Plenković.

Nema nikakvih ograničena za pristup plažama, dodaje.

Što se tiče o Zakona o trgovini, on je na snazi, kaže premijer. “Prve reakcije su dobre, pozitivne…”, navodi.

Dotkanuo se i teme koja dominira javnim prostorom oko HEP-a.

“Prvo, što se tiče današnje odluke – ona ima dva bitna elementa. Prvo je da od danas više ne postoji obveza INA-e da u potpunosti proizvodnju plina proda HEP-u. Drugo, napravljen je kompenzacijski mehanizam za one koji su nabavljali plin za naše tržište. S obzirom na brojne poremećaje na tržištu plina u proteklom razdoblju, moramo podsjetiti političke ciljeve Vlade i mjere koje smo poduzimali. Dakle, sve što danas činimo i zašto smo to napravili treba staviti u kontekst. Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je šokove i poremećaje u pogledu cijena energenata. Jedan od energenata bio je plin. Taj plin trebalo je kupiti ili proizvesti. Na tržištu se cijene određuju na burzama. U tom trenutku vidjeli smo da bi dio naših sugrađana, oko 120 tisuća ljudi, ostalo tijekom zime bez opskrbe plinom da Vlada nije naložila HEP-u i INA-i da se sve količine koje proizvede INA prodaju HEP-u, a HEP ih nakon toga po cijeni koja je definirana metodologijom dalje prodaje građanima“, govori Plenković.

“Koji su bili efekti, politički, ali i ekonomski i socijalni, takve politike. U velikoj krizi, plin, koji je bio proizveden na našim poljima, ostao je i potrošen je u Hrvatskoj. To je prva politička poruka. Koliko se sjećam, imala je enormnu podršku svih aktera u Hrvatskoj, i oporbenih stranaka u tom trenutku. Druga je bila da smo time osigurali sigurnost opskrbe. U tom trenutku, niti jedno kućanstvo nije došlo u situaciju da je došlo do nedostatka energenta. Treći element jest priuštiva cijena energentata za naše građane, vrtiće, škole, bolnice, fakultete, domove zdravlja, vjerske organizacije… Svi oni uživaju jeftinije cijene energenata i opskrbu”, nastavlja.

“Što se događa sada… S obzirom na količinu plina, koja je u ovom trenutku kupljena od strane INA-e i koju je kupio HEP, smještena u skladištu Okoli, u distribucijski sustav, dosegla je tolike razine da je čak HEP zapunio i tzv. zračne jastuke. Dosegnuo je sada razinu, na početku ljeta, na način da nema potrebe da sve količine koje proizvodi INA kupuju od strane HEP-a. Količine plina koje imamo u skladištu su itekako dovoljne pa se donosi odluka… Druga poruka jest da će se kroz verifikaciju, koju provodi HERA, omogućiti kompenazija”, dodaje Plenković.

Spominje tu Gradsku plinaru Zagrebu. “Sada ćemo omogućiti da ta plinara ne ode u stečaj”, navodi.

Mi ćemo danas, dodaje, ići u Orašje gdje imamo otvaranje Hrvatskog konzultata. “Susrest ćemo se s gospođom Krišto, Konakovićem…”, govori premijer.

Pitanja novinara

Krenula su pitanja novinara. Tko je kupovao višak plina, upitan je. “U ovome trenutku, nemamo još tu sliku. Rekao sam još prije dva dana da ćemo zatražiti od ministra da napravi cjelovitu analizu da vidimo što se dogodilo s time, tzv. pozitivnim odstupanjem i da se malo bolje razjasni taj sustav. Tu ulogu imaju svi akteri, od onih čiji je plin pa ćemo vidjeti što kaže Plinacro”.

Prerano je da bi se donio bilo kakav kategoričan sud.

“Sve ćemo uvidjeti. Važno je da, zahvaljujući odlukama Vlade, HEP je kupovao po reguliranoj cijeni da bi zaštitila građane i omogućila opskrbu…”, kaže Plenković.

Jesu li Vladine odluke dovele do toga, upitan je. “Vladine odluke donijele su do toga da su svi imali prišutiv plin i siguran plin”, navodi.

Kada dobijete izvješća, ukoliko se utvrde nepravilnosti, hoćete li smijeniti Barbarića i Upravu HEP-a, zanimalo je novinare. “Vidjet ćemo, o tome je rano govoriti. Moramo dobro sagledati situaciju”.

O bespravnoj gradnji rekao je da to nije tema sada te da je to irelevantno.

Ne čini li vam se da se puno toga okupilo oko Barbarića, upitala je novinarka premijera. “To je razumljivo pitanje, odvojio bih te dvije stvari. Nemaju veze”.

Na pitanje je li se čuo s Barbarićem, premijer odgovara: “Ne. U ovom trenutku radimo temeljite analize oko svega što se dogodilo i donosimo odluku…”.

Je li znao i prije nego što je javnost saznala da se plin prodavao za jedan centa, zanimalo je okupljene. “Uredba bi se donijela, a ove detalje saznali smo u petak kada sam se vratio iz Bruxellesa. Za ovu Vladu ovo je bilo bitno”.

Treba li nekog smijeniti zato jer niste upozoreni, upitan je Plenković. “Imamo vremena za sve, prvo ćemo sve ispitati”, odgovorio je premijer.

Sve će se temeljito ispitati, kaže Plenković.

Što je rekao ministar Filipović i je li on imao ikakve informacije, glasilo je iduće pitanje. “Kažem vam, i Filipović je shvatio to u petak”, odgovorio je.

Kako je moguće da novinari u dva dana dobiju više podataka od Vlade. “Moguće je… Ima tko se potrudi za netko da. U ovome trenutku nisam u poziciji da imam cjelovitu sliku”.

Izgleda li vama da ovo sve kao da je u pozadini neki kriminal? “Ne znam, ali ćemo sve ispitati”, odgovorio je Plenković.

Zabrinjavajuće je da je došlo do viškova, a mi nismo bili upozoreni na vrijeme, kaže Plenković.

“Ima dosta pitanja koja su vezana uz ovu situaciju, koja zahtjevaju detaljnu analizu. Temeljni cilj bio je da građani prođu kroz krizu što bezobolnije. Sve ovo ćemo ispitati. Kada budemo sigurni, donosit ćemo odluke”.

Iz HEP-a se oglasili o cijenama i preuzimanju plina. Čekaju smjernice iz ministarstva

Situacija u VSOA-i

“Što se tiče čelnika VSOA-e, Vlada je preko ministra Banožića, koji je sukladno zakonu nadležan za upućivanje prijedloga, poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači… Vodite računa da se osim plinom moramo baviti i predsjednikom Republike”, govori Plenković.

Miju Validžića je nazvao “čovjekom sa svim referencama da obavlja posao čelnog čovjeka VSOA-e”.

“Mi smo jučer čuli da je Vlada nekoga ‘bacila preko plota’. Za razliku od njega mi poštujemo proceduru, Ustav. Isti Milanović koji je silovao Ustav kad je nametao svoju kandidatkinju za predsjednicu Ustavnog suda, sad on nama soli pamet da štiti Ustav i proceduru. Upravo je suprotno, Vlada je predložila kompetentnog čovjeka. Budući da mandat Kinderu istječe za nekoliko dana, mi smo već pripremili, a o tome je informiran njegov suradnik Lozančić, način kako da ovlastimo osobu u sustavu VSOA-e da obavlja poslove koje može dok se ne postigne dogovor o čelniku VSOA-e”, govori i nastavlja:

“Mi smo u proteklom vremenu vidjeli niz primjera gdje je ministar obrane preložio Predsjedniku niz kadrovskih rješenja koja tamo sjede i na njih se Milanović oglušio”.

Naveo je nekoliko imena koje je ministar, prema njegovim riječima, predložio za različite funkcije, a s Pantovčaka nije dobio odgovor. “Teret zastoja je na Milanoviću”, kaže premijer.

Govori i kako je Vlada bila spremna na razgovore o imenovanju veleposlanika koji su odbačeni kao “HDZ-ovi prijedlozi”.

“Na načelu fifty-fifty, on je taj koji je onemogućio nova imenovanja za veleposlanike. Tim pristupom koji nikada prije nije postojao, to možete pitati sve bivše predsjednike i premijere, nikada nije bila praksa fifty-fifty nego su se vodili razumni razgovori”, govori.

“Što se tiče prijeloga ministra obrane koji je formalno upućen tamo, nije on upućen mimo konzultacije sa mnom”, kaže Plenković.

“Je li argument to da predsjednik Republike huška DORH ne bi li ministar obrane bio optužen”, pita se Plenković i dodaje da su sve blokade do Milanovića. “Kako siješ, tako žanješ. Onaj tko je srozao političku kulturu u Hrvatskoj do te mjere da svaka šuša može vriješati kako hoće, ne može očekivati tretman u cajtnotu imenovanja čelnika VSOA-e kao da mi ništa nismo čuli. Mi sada pokazujemo javnosti da ne pristajemo na neprihvatljivu diskvalificirajuću političku nekulturu onoga kojega su u kamapnji predstavili kao normalnog, a koji sada radi sve nenormalno”, govori premijer.

Plenković je na pitanja novinara rekao i da se mora napraviti kulturna, javna i fina isprika njemu, ministrima, HDZ-u i javnosti kako bi se došlo u poziciju da se razgovara.

“Mi sad principijelno kažemo ‘ne, ne’”, govori premijer dodajući da će razgovarati kad čuje ispriku od strane Milnaovića.

“Dok toga nema, nema sastanka. Neće propasti ni sustav ni Ustav. Sve ovo se događa zbog njegovog obrasca ponašanja, ne našeg. Ovo se nije događalo dok su bili drugi akteri na sceni. Nije ni oporba bila ovako divla kao sada, oni prepisuju od njega. Ja neću da mi se 2023. diskvalificira nivo komunikacije do mjere neke birtije”, govori premijer.

“Dosta više, ne maltretirajte hrvatsku javnost divljaštvom i nekulture. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, nema sastanka”, kaže premijer.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.