Analitičar o Domovinskom pokretu i HDZ-u: “Riječ je o grupama koje su vrlo slične i proizvode konflikte radi preuzimanja dominacije”

Anđelko Milardović, politički analitičar, u programu N1 Televizije u petak je analizirao protekle lokalne izbore. U Zagrebu se u drugom krugu natječu Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro, a Milardović je naveo što bi se trebalo dogoditi da Škoro stigne prednost koju ima Tomašević.

“Škoro bi mogao dostići prednost tek onda ako bi se kompletna desnica, cijela ta konzervativna desna galaksija ujedinila. Onda bi imao izglede. Ali, mi ne znamo kako će ta galaksija funkcionirati”, kazao je Milardović i dodao:

“Ovdje je riječ o sukobu ideologija. Ove lokalne teme, s obzirom na različite grupe u politici, neće se lokalizirati nego će se ideologizirati.”

Uspoređujući Domovinski pokret i HDZ, Milardović je kazao da je riječ o “narcizmu malih razlika”.

“Riječ je o grupama koje su vrlo slične, koje zbog sličnosti proizvode konflikte radi preuzimanja dominacije. Sad se može dogoditi da HDZ okrene leđa Domovinskom pokretu, a to bi značilo izravno dovođenje platforme Možemo! na vlast”, kazao je Milardović.

Osvrnuo se i na navode premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska “poplavila”, aludirajući na HDZ-ovu izbornu pobjedu.

“HDZ-u se još jednom ukazao crni labud u Zagrebu, djelomično se ukazao u Splitu, a crveni u Rijeci”, rekao je.

Milardović je komentirao i loš rezultat SDP-a, potvrđujući da su doživjeli potop na ovim izborima.

“Ne žele se suočiti s činjenicom da su gubitnici, da je riječ o krizi socijaldemokracije, o krizi identiteta. Oni su pogubljeni, a neće se transformirati. Onaj tko se ne transformira, on će nestati”, poručio je Milardović.

Istaknuo je da je ovo kriza duopola, da je načet SDP, ali da bi u budćunosti mogao biti načet i HDZ.

“Ako se te stranke ne adaptiraju u društvo 21. stoljeća i ne budu u funkciji građana, naprosto će nestati. To što se događa SDP-u, može se dogoditi HDZ-u”, zaključio je Milardović.

 

Komentiraj