Američki senatori pozvali YouTube da ukloni sporni sadržaj o izborima

Unsplash/Christian Wiediger

Nekoliko merički senatora je u pismu pozvalo vodstvo platforme YouTube da ukloni sporne i lažne sadržaje, piše engadget.com.

Demokratski senatori Robert Menendez (New Jersey), Mazie Hirono (Havaji), Gary Peters (Michigan) i Amy Klobuchar (Minnesota) su pozvali šeficu Susan Wojcicki na brzu reakciju oko postavljenog video uratka o izbornoj prijevari u američkoj državnoj Michigan. Ističe se kako postoji “velika zabrinutost” oko te lažne informacije i sadržaja, a još više zabrinjava činjenica da je video sakupio više od pet milijuna pregleda.

Traži se uklanjanje svih sadržaja o nedavnim američkim predsjedničkim izborima, ali i onim budućim za senatska mjesta u državi Georgiji, koji bi mogli dovesti do zabune ili ističu lažne informacije. Senatori su u pismu postavili i pet pitanja te traže odgovor.

“Pozivamo vas da odmah uklonite sve pogrešne informacije o ishodu izbora, kao i da poduzmete agresivne korake za provođenje zabrana slično kako su to učinile druge tvrtke za društvene medije u vezi s ishodima na budućim izborima”, piše u pismu.

Digitalna video platforma često poduzima korake kontrole i uklanja sporne sadržaje, kao i najpoznatije društvene mreže. Čini se da je ovaj slučaj bio jedna od iznimaka, jer pravila YouTubea strogo brane lažne službene informacije iz neprovjerenih izvora.

Komentiraj