Pobjede u bitci za Alep neće biti tako brzo, upozorila je u ponedjeljak američka veleposlanica u UN-u Samantha Power, veoma zabrinuta za sudbinu civila u tom drugom po veličini sirijskom gradu, ako se borbe nastave.

“Što borbe budu dulje trajale, to će više civila biti uhvaćeno između dviju strana i to će njihova sudbina biti teža”, rekla je Samantha Power u Vijeću sigurnosti koje je zasjedalo kako bi raspravljalo o krizi u Alepu.

Pobunjenici i režim su u ponedjeljak poslali u Alep i u okolicu velika pojačanja u ljudstvu i oružju, pripremajući se za presudnu bitku čiji bi ishod mogao označiti prekretnicu u ratu koji traje već više od pet godina.

Borbe su se pojačale prošlog mjeseca kada su režimske snage zauzele posljednji koridor za opskrbu na području pod kontrolom pobunjenika, ostavivši u okruženju 250.000 ljudi.

“Borbe koje se vode zadnjih dana potvrdile su ono što odavno znamo”, nastavila je Power. “Unatoč snazi postrojba Bašara al Asada, pomoći Rusa, Irana i Hezbollaha s jedne strane, nijedna strana neće moći odnijeti brzu i odlučnu pobjedu u bitci za Alep”.

Zamjenik francuskog veleposlanika u Vijeću, Alexis Lamek upozorio je da bi borbe u Alepu mogle poništiti sve napore koji se poduzimaju u Beču ne bi li se rat zaustavio putem mirovnih pregovora.

“Alep bi mogao biti grobnica bečkog procesa”, istaknuo je.

UN se nada da će krajem kolovoza obnoviti mirovni proces, ali su ti napori uvjetovani eventualnim napretkom u dopremi humanitarne pomoći civilima.

Više od 290.000 ljudi je poginulo od početka sukoba u ožujku 2011., među kojima je više od 84.000 civila.

Komentiraj